2013. december 21.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Fontos tudni és betartani, hogy a hatályos jogszabályok alapján minden cégnek táblával kell megjelölnie a székhelyét.

 

Miért fontos ez?

Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a fentiek elmulasztása esetén a NAV azonnal törli az Ön cégének adószámát annak ellenére, hogy fizetési kötelezettségeit rendben teljesítette. Az adószám törlésének következménye, hogy a cége nem tud tovább működni, pl. mivel a kiállított számlák érvénytelenek.

Ilyen esetben nem kevés utánajárást és nem utolsó sorban pénzt igényel az adószám visszaszerzése. Sőt, még partnereinek is kellemetlen perceket okozhat, hiszen megeshet, hogy a szabálytalanul kiállított számlák miatt ellenőrzésre kell befáradniuk a NAV-hoz.

 

Hogyan kerülje el az adószám felfüggesztését?

Mindez a kellemetlenség könnyen elkerülhető a cégtábla jól látható elhelyezésével. A jogszabály nem határoz meg konkrét elvárásokat a cégtábla kinézetével, anyagával, méretével kapcsolatosan, de egyértelműen láthatónak kell lennie.

 

Ami fontos a cégtábla kapcsán:

1. Jól látható helyen kell elhelyezni. Amennyiben több bejárat van, akkor érdemes mindegyik bejáratnál, mivel előfordult már olyan eset, hogy a NAV ellenőr éppen annál a bejáratnál végzett ellenőrzést, ahol nem volt cégtábla (például: bejárati kapun, bejárat mellett);

2. Tartós (időjárás álló) anyagból készüljön (például: műanyag, fém);

3. A cégtáblán látható legyen a cég elnevezése (és pl. társasházak, ipartelepek esetén) a pontos cím (például: 1. emelet 2. ajtó). Annak sincs akadálya, hogy egyéb elérhetőség is felkerüljön a cégtáblára (például: telefonszám, vagy e-mail cím).

 

A 2003. évi XCII. törvény az adózás rendjéről kimondja egyébiránt az adószám felfüggesztés kapcsán:

„24/A. § (1) Az állami adóhatóság az adószám alkalmazását felfüggeszti, ha

a) az adózónak postai úton, hivatalos iratként kézbesített adóhatósági irat két egymást követő alkalommal a feladóhoz a címzett ismeretlensége miatt érkezett vissza és/vagy a megfelelő levélszekrény hiánya miatt a címzett számára kézbesíthetetlennek tekinthető,

b) az adózó székhelyén végzett helyszíni eljárás alapján hitelt érdemlően tudomást szerez arról, hogy az adózó a székhelyén nem található”

Érdemes tehát odafigyelni a cégtábla elhelyezésére, hiszen néhány ezer forintos költség ellenében rengeteg kellemetlenséget és költséget takaríthat meg.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!