2017. június 28.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Ingatlan adásvételi szerződések megkötésével napi szinten foglalkozó ügyvédi irodaként gyakran találkozunk azzal a problémával, hogy első adásvételi szerződést kötő ügyfeleink vagy olyan elvárásokat támasztanak, amelyeket nem teljesíthetünk, vagy néhány esetben leplezetlenül bizalmatlanok az ügyvédi szakma képviselői iránt.

Ha a fentihez hasonló ügyféllel találkozunk, mindig igyekszünk tisztázni az elvárásokat és azt, hogy mi hogyan gondolkodunk az ügyvéd feladatairól az ingatlan adásvételi szerződés megkötésével kapcsolatban.

Az ügyvéd közvetítői feladata

Ingatlan adásvételi szerződés esetén az ügyvéd feladata, hogy az eladó és a vevő közötti megegyezést, mindkét fél számára előnyös megállapodás kialakulását elősegítse. Ennek megfelelően elsődleges feladatunknak tekintjük, hogy megbízóink jogos érdekeit védő adásvételi szerződéstervezetet készítsünk elő, amely – a megbízásnak megfelelően – mindkét fél szempontjait magában foglalja. Amennyiben ügyfelünknek az az érzése, hogy a szerződés egyoldalúan előnyösebb helyzetbe hozza a másik felet, ezt mindenképpen jeleznie kell, hogy a kifogásolt pontokat és rendelkezéseket átbeszélhessük, és a két fél megállapodásának megfelelően módosíthassuk. Amennyiben Ön hasonló helyzetbe kerül, azaz például eladóként úgy érzékeli, hogy a vevő által hozott ügyvéd nem egyenlően veszi figyelembe a felek érdekeit, ezt mindenképpen érdemes először udvariasan jelezni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy az ügyvéd a legnagyobb jóhiszeműség mellett is félreérti a felek közléseit; ez elsősorban annak köszönhető, hogy az ingatlan adásvételi szerződés megkötését megelőzően általában a vevő van szorosabb kapcsolatban az ügyvéddel, az ügyvéd tehát a vevő által megadott adatokkal készíti elő a szerződést. Amint azonban világossá válik, hogy az eladó nem azt, vagy nem pont úgy akarja a szerződésben viszontlátni, ahogy azt a vevő az ügyvédnek elmagyarázta, az ügyvéd köteles módosítani a szerződést.
ügyvéd feladatai ingatlan adásvételi szerződés

A felek megállapodásának szerepe

Az előző ponttal összefüggő a másik probléma, amivel gyakran találkozunk, hogy az ügyfelek gyakran azt gondolják, hogy az ügyvéd fogja megmondani, miben állapodjanak meg. Irodánk mindig büszke volt arra, hogy a szerződéskötések során a lehető legszélesebb körben segítette ügyfeleit álláspontjuk kialakításában és az adásvétellel kapcsolatban felmerülő minden kérdés tisztázásában. A végső szót azonban mindig az ügyfélnek kell kimondania. Ideális esetben arra kérjük ügyfeleinket, hogy akkor üljünk le szerződést kötni, amikor minden lényeges feltételben megállapodtak egymással, az élet azonban gyakran felülírja ezt, és különböző okokból – az idő rövidsége, a felekkel való nehézkes egyeztetés, stb. – végül a szerződés aláírásakor kell fontos kérdéseket tisztázni. Tapasztalatunk azt mutatja, hogy megfelelő ügyvédi támogatással sokszor az eleinte összeegyeztethetetlennek tűnő álláspontok is összhangba hozhatók, ha a felek is együtt akarnak működni.

Amennyiben ingatlan adásvételi szerződést kíván kötni, vagy kérdése merül fel az Ön által – más ügyvéd kolléga által szerkesztett – megkötendő ingatlan adásvételi szerződéssel kapcsolatban, személyre szabott tájékoztatásért keresse irodánkat bizalommal!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!