2015. október 06.
Szerző: Ügyvédi Iroda

szallashely

Napjainkban egyre kedveltebb magatartásmód a Magyarországra érkező turisták körében, hogy hotel vagy szállodai szolgáltatás helyett inkább a meghittebb, személyesebb szálláshely iránt érdeklődnek. Ha Önnek is megfordult már a fejében, hogy ingatlanát ilyen módon hasznosítaná (a köznyelvben apartmanozás), jó ha tisztában van az engedélyeztetés jogi vonatkozásaival, tekintettel arra is, hogy a NAV egyre gyakrabban tart ellenőrzést a turizmus céljára kiadott szálláshelyeken!

Bérlet vagy szálláshely szolgáltatás?

Mivel a turisták javarészt néhány naptól egy hétig tartó időkeretben veszik igénybe a szálláshelyet, az ügylet nehezen fér bele a bérlet kategóriába, mely ennél tartósabb, huzamosabb tartózkodást foglal magába.

Emiatt is ezeket a jogviszonyokat a jog szálláshely-szolgáltatásként határolja körül, s mint ilyeneket, speciális engedélyeztetési és adózási kötelezettségek alá vonja.

Az engedélyeztetési eljárás

Ha a fent leírt célra adná ki a ingatlanát, az önkormányzatnál kell megkezdeni az engedélyeztetési eljárást. Az eljáráshoz szükséges a szálláshely tulajdoni lapja vagy az adásvételi szerződés, egy vendégkönyv (ami a nyomtatványboltból beszerezhető), a helyszínrajz, illetve egy 3000-, Ft-os okmánybélyeg. A kérelem formanyomtatványában feltüntetett ágy szám a személyek számával egyenlő, a szálláshely legfeljebb 8 erre a célra szolgáló szoba lehet, és maximum 16 fő befogadása engedélyezett.

Az engedélyeztetési eljárás részeként az ÁNTSZ helyszíni szemlét tart, ezt követően az önkormányzat határozatban kibocsátja az engedélyt, és kiállít egy igazolást a tevékenység engedélyezéséről. Ezt követően idegenforgalmi adóra és építményadóra is be kell jelentkezni az önkormányzatnál.

A NAV-nak is tudnia kell róla…

Az ilyen tevékenységet a NAV-hoz is be kell jelenteni, az 552006 vagy 559001 tevékenységi kódon, a ’T101 jelű nyomtatványon, mivel a szálláshely-szolgáltatói tevékenység olyan adóköteles tevékenység, mely csak adószám birtokában, egyéni vagy társas vállalkozóként vagy ún. adószámos magánszemélyként végezhető. Egyéni vállalkozóként végzett tevékenység esetében az adószám az okmányirodánál, az ún. magánszemélyes adószám pedig az adóhivatalnál kérhető.

A kereskedelmi szálláshely-szolgáltatás az általános forgalmi adó alanyává válik. Ugyanakkor ha a bevétele nem haladja meg az évi hat millió forint forgalmat, lehetősége van alanyi adómentesség választására, így az áfa fizetés alól mentesülhet!

Ha nem üzletszerűen űzi

Amennyiben csak egy ingatlant (szálláshelyet) ad ki, választhat úgynevezett tételes átalányadózást. Ennek évi összege szobánként 32 ezer forint, amit negyedéves bontásban kell fizetni. Emellett az EHO a tételes átalányadózást választóknak csak az átalányadó 20%-át kell fizetni, szintén negyedéves egyenlő részletben.

Ha a szálláshely-szolgáltatással kapcsolatban bármilyen kérdése merült fel, forduljon hozzánk bizalommal, szakértő csapatunk válaszol Önnek!

Ha Önt most érdekli az ingatlanokkal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg ingatlanjoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!