2015. április 22.
Szerző: Ügyvédi Iroda

sérelemdíj

Megsértették a személyiségi jogait, a becsületébe gázoltak vagy visszaéltek a fotójával? Ugyan megszűnt a nem vagyoni kártérítés intézménye a tavaly tavasszal hatályba lépett új Ptk. szerint, de ez nem azt jelenti, hogy az ilyen típusú károkat mostantól nem lehet érvényesíteni. A Ptk. ugyanis bevezetett egy új kártérítési módot, a sérelemdíj új intézményét.

Mi volt eddig a sérelemdíj helyett?

A sérelemdíj fogalmát a korábbi jogszabály nem tartalmazta. Ez a jogintézmény alapvetően a korábbi nem vagyoni kártérítési igények helyébe lép, és a személyiségi jogok megsértésének következményeként szolgálnak. Ilyen jogsértés például a becsület, jó hírnév, a magántitokhoz való jog, a személyes adatok, vagy a képmáshoz és a hangfelvételhez való jog megsértése, illetve a személy hátrányos megkülönböztetése.

Korábban a károsultnak a nem vagyoni kártérítési igénye érvényesítése esetén kellett bizonyítania, hogy a jogait megsértették, és hogy ebből neki nem vagyoni kára keletkezett. A gyakorlatban ezt a bizonyítást nagyon nehéz volt lefolytatni, főleg azért, mert pl. a lelki sérüléseknél pontos kármértéket nem is lehet kimutatni. A jogszabály megalkotói pont ezen próbáltak segíteni.

A sérelemdíj esetében a törvény egyértelműen rögzíti…

 

A sérelemdíj esetében a törvény egyértelműen rögzíti, hogy ha valakinek a személyiségi jogát megsértik, úgy sérelemdíjat követelhet az őt ért nem vagyoni sérelemért. A bizonyítás is sokkal könnyebb lett, hiszen csak magát a jogsértést kell már csak bizonyítani, a kár pontos mértékét nem. Így gyakorlatilag a jogsértés egyenes következménye a díj megfizetésének kötelezettsége. A bíró pedig a kártérítés mértékét az eset összes körülményei alapján dönti majd el.

Például, valakinek a személyes adatait szabálytalanul kezelték vagy engedély nélkül tették közzé fényképét, akkor már nem kell bizonyítania az elszenvedett jogsértések miatt bekövetkezett hátrányt, hanem kérheti a sérelemdíjat – és annak összegét majd a bíróság mérlegeléssel megállapítja. Irodánk gyakorlata és véleménye alapján ez a szabályozás mindenképpen pozitív. A nagy kérdés persze az, hogy a bíróságok milyen típusú jogsértéseknél milyen mértékű sérelemdíjat fognak megállapítani. Amennyiben Ön is elszenvedett személyiségi jogsértéseket, forduljon hozzánk bizalommal.   

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!