2015. november 10.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Az ön ingatlanának is „zártkert” besorolása van az ingatlan-nyilvántartásban, emiatt nehezen tud vevőt találni rá? Egy új törvénymódosítás lehetővé teszi, hogy a zártkert megjelölésű ingatlanok könnyen átminősíthesse a földhivatal! Forduljon hozzánk és segítünk!

UPDATE: FIGYELEM, FRISSÜLT INFORMÁCIÓ!

  1. október 30-án elkészült a végrehajtási rendelet a zártkert megjelölésű ingatlanok átminősítésére, mely idei év december 1-től lép hatályba! Ettől számítva 2016. december 31-ig lehet díjmentesen kérni az illetékes földhivataltól a zártkerti ingatlanok „művelés alól kivett területként” történő átvezetését.

Ne késlekedjen, részesüljön Ön is az alábbi előnyökből:

  1. ingatlanának forgalmi értéke az átvezetést követően növekedni fog.
  2. függetlenül attól, hogy van-e felépítmény a zártkerten kérvényezhető a kivett zártkerti átminősítés.
  3. a földhivatali eljárás teljesen ingyenes.
  4. szabadítsa meg ingatlanát a művelési kötelezettségtől és az 5 évre szóló elidegenítési tilalomtól, hogy könnyebben és jobb áron tudja értékesíteni.
  5. az ingatlan egy meghatározott részére is kérhető az átminősítés.
  6. a lehetőséggel csak 2016 december 31-ig lehet élni, mely jogvesztő határidő, ezt követően nem lesz többé mód az zártkerti ingatlanok átminősítésre!

 

Amennyiben bővebb információkra vagy segítségre van szüksége, forduljon szakértő csapatunkhoz!

 

Előzmények

Több ingatlan (jellemzően üdülők) zártkertannak ellenére, hogy lakás céljára szolgálnak, az ingatlan-nyilvántartásban korábban „zártkert” besorolás alá kerültek, mint szőlős, gyümölcsös stb., és ezzel együtt jelenleg a földvédelmi törvény hatálya alá is tartoznak. Ez mind az eladásukat megnehezíti, mind pedig gazdálkodási (művelési) kötelezettséget ró a tulajdonosokra olyan ingatlanrészeken, ahol gyakorlatilag már rég sem szőlő, sem egyéb termény nem található.

Új szabályozás

2015.év május 3-án az Országgyűlés több ponton módosította az ingatlan-nyilvántartásról szóló törvényt, többek között bekerült a 87/A szakasz is, mely szerint a tulajdonos – e törvény végrehajtására kiadott rendeletben meghatározottak szerint – 2016. december 31-ig kérheti az ingatlan-nyilvántartásban zártkertként nyilvántartott ingatlana (a továbbiakban: zártkerti ingatlan) művelési ágának művelés alól kivett területként történő átvezetését.

A módosítással egy több éve fennálló problémát kívánt orvosolni a jogalkotó, mely indokolatlanul megnehezítette a zártkert alá besorolt ingatlanok hasznosítását (jellemzően üdülők), tekintettel arra, hogy a földvédelmi törvény hatálya miatt bonyolult hatósági engedélyeztetési procedúrán kell átesniük, mielőtt eladhatnák őket.

 

Ami még hiányzik…

A probléma csak az, hogy a törvényhozás egyelőre adós maradt a végrehajtási rendelettel, így számos esetben a földhivatalok tehetetlenül állnak az újonnan beérkező átvezetési kérelmek előtt, és az eddigi „bevett” viszontagságos, gyakran akár fél évig is eltartó eljárást javasolják az ingatlanjaikat (üdülőjüket) eladni kívánó tulajdonosoknak.

Reméljük, hogy a rendelet hamarosan megszületik és ügyfeleink közül is többen élni fognak a lehetőséggel, hogy ingatlanjaik művelés alól kivett területként történő átnevezését kezdeményezzék.

Ezzel a lépéssel ugyanis jelentősen megnövelhetik az ingatlan forgalmi értékét, hiszen az értékesítésük jelentősen könnyebbé válik, illetve a gazdálkodási (művelési) kötelezettség terhétől is megszabadulhatnak.

Amennyiben bővebb információkra vagy segítségre van szüksége, forduljon szakértő csapatunkhoz bizalommal!

 

Ha Önt most érdekli az ingatlanokkal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg ingatlanjoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!