2014. október 13.
Szerző: Ügyvédi Iroda

A munkaviszony megszüntetése, felmondás sosem hálás feladat. Még kellemetlenebbé és leginkább költségesebbé válhat azonban a helyzet, ha kellő előkészítés és körültekintés nélkül kerül sor a munkaviszony egyoldalú megszüntetésére. Jelen cikkünkben felhívjuk Ügyfeleink figyelmét néhány olyan körülményre, amelyre ilyen esetben mindenképpen érdemes tekintettel lenni.

  1. A felmondás mindig írásban történjen. Sose mondjunk fel szóban!
  1. Mindig világosan és okszerűen legyen leírva, hogy mi az a valós indok, amelyre tekintettel a munkaviszony megszüntetésre kerül. A megszüntetés indoka csak a munkavállaló munkaviszonnyal kapcsolatos magatartásával, képességével vagy a munkáltató működésével összefüggő ok lehet.
  1. Mindig legyen figyelemmel a jogszabályok által meghatározott olyan körülményekre, amelyek a munkáltató általi egyoldalú munkaviszony megszüntetését tilalmazzák vagy korlátozzák.
  1. Számoljon vele, hogy a munkaviszony nem azonnal, hanem egy meghatározott felmondási idő elteltével szűnik meg. Ezen időszak legalább felére ráadásul mentesítenie is kell a munkavállalót a munkavégzés alól.
  1. A munkaviszony megszűnésének napját, valamint a kötelező jogorvoslati záradékot mindig szerepeltessük a felmondásban.
  1. Amennyiben lehetőségünk van rá, a munkavállalóval írassuk alá, hogy a felmondás egy példányát átvette. Amennyiben nem hajlandó a munkavállaló annak átvételére, úgy célszerű az átvétel megtagadásáról jegyzőkönyvet felvenni.

Amennyiben felmondással kapcsolatos ügye merül fel, a jogi kockázatok mérséklése érdekében forduljon bizalommal a Madarassy Ügyvédi Iroda rutinos csapatához.

Ha Önt most érdekli a munkajoggal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg munkajoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!