2016. május 23.
Szerző: Ügyvédi Iroda

 

Szeretné tudni, hogy mit néznek a munkavállalói munkaidőben a számítógépeiken? Netán követeléskezelő cég alapításán gondolkodik? Termékbemutatókat szervezne? Társkereső cége van? Sokan nem gondolják, de bizony több olyan szektor van, ahol az adatvédelmi szabályok megtartása igen fontossá vált az elmúlt években. Kerülje el az akár több milliós bírságokat és ismerje meg a legfontosabb szabályokat cikkünkből.

Aktuális hazai szabályozás szigorodása

Az adatvédelmi jogszabályok szigorítása már a tavalyi évben is tapasztalható volt, amikor is a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH) lehetőséget kapott arra, hogy a korábbiakhoz képest kétszer annyi bírságot szabjon ki (2015. utolsó negyedévétől ugyanis az ismételten is kiszabható adatvédelmi bírság maximális mértéke tízről húszmillió forintra emelkedett).

A NAIH élt is a bírságolás lehetőségével, elsősorban az adatbázis kereskedelemmel, termékbemutatóval és követeléskezeléssel kapcsolatos jogellenes adatkezelés eseteiben. Az előző évben a NAIH által kiszabott bírság mértéke ezeken a területeken volt a legmagasabb.

Az adatvédelmi jogszabályok szigorítása 2016-ban tovább folytatódik, hiszen az adatvédelmi törvény 2016. január 1-jétől hatályba lépett módosítása alapján az adatkezelést végzőknek az eddigi 30 nap helyett már csak 25 nap áll rendelkezésükre ahhoz, hogy az adatkezelésről való tájékoztatást kérő megkeresésre válaszoljanak, és hogy a törölni, zárolni vagy helyesbíteni kért adatot ennek megfelelően töröljék, zárolják vagy helyesbítsék.

 

Uniós szintű reformok az adatvédelemmel kapcsolatban

Az idei év további, uniós szintű változását jelenti az adatvédelem területén, hogy az uniós adatvédelmi reform is hamarosan nyugvópontjára ér: a Tanács megerősítette az Európai Parlamenttel létrejött megállapodást, amelynek nyomán egy új adatvédelmi közösségi rendelet, valamint a bűnüldözés területén alkalmazandó adatvédelmi irányelv jöhet létre várhatóan ez évben.

Az új, európai szintű adatvédelmi rendszerre azért van szükség, mert az 1995-ben hatályba lépett adatvédelmi irányelvet (95/46/EK irányelv) a tagállamok nem egyformán ültették át a nemzeti jogukba. Az új adatvédelmi rendelet azonban az egyes tagállami nemzeti jogszabályok helyébe lépve közvetlenül is alkalmazandó lenne.

A rendelettervezet nemcsak a polgárok jogait szilárdítja meg, hanem egy egységes szabályrendszert ír elő az Unió egész területén, minden európai adatkezelő számára, megszünteti az állami adatvédelmi szabályok különbségéből adódó problémákat, és egy egységes digitális piacot teremt, miközben csökkenti az adminisztratív terheket is.

 

Erősödő védelem a személyes adatok vonatkozásában

Az új uniós adatvédelmi rendelet megerősítené az érintettek jogait az adatkezelés során lehetővé téve, hogy fokozott ellenőrzést gyakoroljanak az érintettek személyes adataik felett.

Így például a rendelet a személyes adatok törléséhez való jog, valamint a személyes adatok eltávolíttatásához való jog szabályozásával lehetővé teszi az érintettek számára, hogy a gyermekkorukban a közösségi hálózatokon közzétett vagy róluk gyűjtött adatok haladéktalan eltávolítását kérjék.

Amennyiben egy 16 éven aluli fiatal online szolgáltatást kíván használni, a szolgáltatónak meg kell kísérelnie annak megállapítását, hogy a felhasználó kapott-e ehhez szülői beleegyezést.

Egységes digitális piac megteremtése

A rendelet egységes szabályokat ír elő, amelyek az EU egész területén érvényesek, és az Unió területén szolgáltatásokat kínáló összes – európai és nem európai – vállalatra vonatkoznak, amely a versenyfeltételek átláthatóságához, egységesítéséhez is elvezet.

Bevezetésre kerülne az egyablakos mechanizmus, amely lehetővé teszi, hogy az olyan vállalatoknak, amelyek több tagállamban is működnek, csupán a székhelyük szerinti tagállam adatvédelmi hatóságával kelljen együttműködniük, és a vitás esetekben a meghozott határozat az egész Unió területén érvényes legyen.

A magas kockázattal járó adatkezelési műveleteket végző vállalatoknak és hatóságoknak adatvédelmi felelőst kell kinevezniük a szabályoknak való megfelelés biztosítása érdekében.

Ha Önt is érintik akár vállalati oldalról, akár magánszemélyként a fentiek, vagy ezzel kapcsolatosan kérdése merülne fel, vagy segítségre lenne szüksége, forduljon szakértő csapatunkhoz bizalommal!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!