2016. január 27.
Szerző: Ügyvédi Iroda

 

Ön Kft. tulajdonos? Nyakán a kötelező tőkeemelés, de nincs rá elég likvid pénze? Nem tudja, mit tegyen? Ne aggódjon, van megoldás! Mérje fel lehetőségeit körültekintően, az alábbi cikkünk ebben segít Önnek!

Ahogy arról a korábbi kötelező tőkeemeléscikkünkben már beszámoltunk az idei év talán legfontosabb társasági jogi eseménye lesz az, hogy 2016. március 15-ig valamennyi gazdasági társaságnak meg kell felelnie az új Ptk. rendelkezéseinek. Ez azt jelenti, hogy azoknak a kft.-knek, amelyek jegyzett tőkéje nem éri el az új tőkeminimumot, kötelező tőkeemelést kell végrehajtaniuk, de azok sem ülhetnek a babérjaikon, akiknek a jegyzett tőkéjük ugyan eléri az új minimum mértéket, viszont a társasági szerződésük még nem felel meg az új Ptk. rendelkezéseinek. Most azoknak szeretnénk segítséget nyújtani, akik a jelenlegi gazdasági helyzetben nem rendelkeznek elegendő likvid forrással, hogy a kötelező tőkeemelést végre tudják hajtani.

 

Mekkora összegre és meddig kell felemelni a törzstőkét?

 

Bár ez az információ sokak számára ismert, de nem lehet elégszer hangoztatni: az új jogszabályok értelmében a kft. törzstőkéje nem lehet alacsonyabb 3.000.000,– Ft-nál. Az új Ptk. megengedő szabályai szerint a törvény legtöbb rendelkezéstől a tulajdonosok eltérhetnek a társasági szerződésben, azonban a törzstőke minimum olyan előírás, amely esetében az eltérés nem engedett.

 

A kötelező tőkeemelést 2016. március 15-ig kell végrehajtani. Ettől a naptól kezdve a kft.-k nem működhetnek az új tőkeminimumnál alacsonyabb tőkével. Fontos azonban, hogy azok a társaságok, amelyek ugyan nem kényszerülnek rá a kötelező tőkeemelésre, de a társasági szerződésük nem felel meg az új Ptk. rendelkezéseinek szintén eddig a napig kell a társasági szerződésüket módosítaniuk.

 

Hogyan lehet megemelni a törzstőkét?

 

A kft. jegyzett tőkéjének a megemelésére két módon kerülhet sor: az egyik megoldás, hogy a meglévő jegyzett tőke és az új szabályok szerinti jegyzett tőke közötti különbözetet a tulajdonosok készpénzben befizetik a társaság bankszámlájára, vagy a társaság házi pénztárába, a másik megoldás, amikor a tulajdonosok a különbözetet nem pénzbeli hozzájárulással, azaz apporttal teljesítik.

 

A készpénz befizetésre irányadó szabályokban rejlő előnyök kihasználása

 

Az olyan tulajdonosoknak, akiknek nincsen elegendő forrásuk a kötelező tőkeemelésre az egyik megoldás lehet az új Ptk. készpénz befizetésére vonatkozó szabályaiban rejlő előnyök kihasználása.

 

Az új Ptk. ugyanis lehetővé teszi, hogy a tulajdonosok a készpénzzel végrehajtott tőkeemelés során csak részletekben, időkorlát nélkül fizethessék be a megemelt törzstőke hiányzó összegét. Ennek időpontját, időkorlátját a törvény nem határozza meg, így az akár mennyi idő is lehet. Ugyanakkor a jegyzett tőke felemelésének elhatározását követően a változás a cégjegyzékbe bejegyzésre kerül, tehát a társaság már az új szabályoknak megfelelő jegyzett tőkével rendelkezik a cégjegyzék adatai szerint.

 

Fontos azonban a körültekintő eljárás és a megfelelő ügyvédi közreműködés, mivel ennek a megoldásnak az eredményeként a saját tőke jegyzett tőke könnyen negatív irányba mozdulhat el, ami felvethet további jogi és számviteli problémákat, amelyeket inkább előbb, mint utóbb, de ki kell igazítani.

 

A tagi hitel apportálása mint megoldás

 

Az elmúlt évek nehéz gazdasági körülményei közepette bizony sok tulajdonos kénytelen volt a zsebébe nyúlni és tagi hitellel finanszírozni a társaság működését, hogy az át tudja vészelni a vészterhes időket. Az ilyen tulajdonosoknak viszont ez most kiváló lehetőséget biztosít a kötelező tőkeemelés költséghatékony végrehajtására.

 

Az új Ptk. értelmében nem pénzbeli hozzájárulásként ugyanis az adós által elismert követelés is a társaság rendelkezésére bocsátható. A tagi kölcsönt nyújtott tulajdonos tehát a kötelező tőkeemelés során a társaság rendelkezésére bocsáthatja a tagi kölcsönkövetelését. Ezzel egyidejűleg a társaság kötelezettségei közül ez a kötelezettség kikerül és „felkönyvelésre kerül” a mérleg jegyzett tőke sorába.

 

Így a tulajdonos egy aktussal nem csak eleget tesz az új jegyzett tőke követelményeknek, hanem még kötelezettségtől is megszabadítja a társaságot.

 

 

Kerülje el a bírságot, vagy a törvényességi felügyeleti eljárást és készüljön fel időben a kötelező cégmódosításra! Ügyvédi irodánk társasági jogi szakértő csoportja örömmel segít megoldani az Ön problémáját és tudunk megoldással szolgálni arra az esetre is, ha nem rendelkezne elég forrással a kötelező tőkeemelés végrehajtásához!

 

Van megoldás olyankor is, ha kötelező tőkeemelés előtt áll, de nincs elegendő forrása ahhoz, hogy ezt végrehajtsa.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!