2020. március 27.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Magyarország Kormánya a mai napon hirdette ki a 71/2020. (III.27.) Kormányrendeletet, mely alapján holnaptól, azaz 2020. március 28. napjától 2020. április 11. napjáig két hét időtartamra kijárási korlátozás lép életbe. De mit is jelent ez pontosan a gyakorlatban? Jelen cikkünkben összegyűjtöttük Önöknek a leggyakrabban felmerülő kérdéseket és válaszokat.

A kijárási korlátozás azt jelenti, hogy nem kötelező munkába járnia a munkavállalóknak?

Egyáltalán nem, pont ennek az ellenkezője. A kormányrendeletben kifejezett kivételként fogalmazzák meg a munkavégzést, mint a lakhely elhagyásának okát. Egyszerűen fogalmazva, aki az elmúlt 1-2 hétben is bejárt még a munkahelyére, az a kijárási korlátozás ideje alatt is köteles lesz ezt megtenni, ellenkező munkáltatói utasítás hiányában.

Kérhetnek tőlem bármilyen igazolást, hogy miért hagytam el a lakhelyemet?

A kormányrendeletben jelenleg nincs szó semmiféle igazolásról, amelyet adott esetben például Olaszországban kérnek az állampolgároktól a rendőrök. A rendelet célja a kormányzati kommunikáció alapján nem az, hogy ezt minden eszközzel kikényszerítsék, így alappal feltételezhetjük azt, hogy ha a rendőrök meg is állítanának bárkit az utcán, szóbeli indokolás elegendő lesz a részükre.

A munkavégzésen kívül milyen egyéb okból hagyhatom el lakhelyemet?

A kormányrendelet felsorolja, hogy mi minősül a kijárási korlátozás tekintetében alapos oknak. Szerencsére ez viszonylag tág kört ölel fel, így kijelenthető, hogy amennyiben az elmúlt egy-két hétben, a hatóságok által kért viselkedési normákat betartottuk, úgy nagy változásra nem kerül sor az életünkben. Továbbra is lehet szabadtéren sporttevékenységet űzni, bevásárolni járni, sőt akár fodrászhoz menni, vagy templomba járni. A kulcsszó ezen rendelet esetében is az, hogy csak szükséges esetben hagyjuk el lakhelyünket.

Mire érdemes leginkább figyelni a következő két hétben?

A kijárási korlátozásnak meglátásunk szerint két fontos rendelkezése van. Az egyik, hogy reggel 9 és 12 óra között csak a 65 év felettiek tartózkodhatnak élelmiszerüzletben, drogériában, gyógyszertárban, mindenki más pedig az ezen kívül eső időpontokban. Fontos, hogy a 65 év felettiek tekintetében ez egyben korlátozás is, ők kizárólag csak a fenti idősávban tartózkodhatnak az üzletekben. A másik alapvető korlátozás értelmében mindig igyekezzünk legalább másfél méteres távolságot tartani azoktól, akikkel nem egy háztartásban élünk. A pontos felsorolás megtalálható a rendelet szövegében, a 4. § alatt.

Lehet-e bármilyen büntetésre számítani a korlátozás megszegése esetén?

A kijárási korlátozás betartását a rendőrség ellenőrzi. Amennyiben valaki megsérti az abban foglaltakat, az szabálysértésnek minősül, és 5.000-500.000,- Ft közötti pénzbírsággal sújtható. Úgy gondoljuk, hogy amennyiben eddig is a hatóságok kérései alapján jártak el, és a következő két hétben is ezt teszik, úgy egyáltalán nem szükséges számítani semmiféle rendőrségi vagy egyéb szankcióra.

Ha a koronavírus okozta helyzetben, így különösen a kijárási korlátozás tekintetében bármilyen jogi kérdésben segítségükre lehetünk, úgy forduljanak szakértő kollégáinkhoz bizalommal!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!