2020. június 03.
Szerző: Ügyvédi Iroda
A járványhelyzet intenzitásának csökkenésével és a kijárási korlátozások enyhítésével az eddig otthonról dolgozók munkahelyeikre történő visszatérése, a munkahelyek újranyitása megkezdődött. Mire figyeljenek a munkáltatók és a munkavállalók? Milyen kötelezettségek nehezednek rájuk?

Természetesen nem lehet eleget hangoztatni, hogy a járványhelyzet előtti, megszokott életvitelhez történő visszatérésnek fokozatosnak kell lennie és a munkahelyek újranyitása során sem lehet minden, az elmúlt két hónapban már-már megszokott védőintézkedést azonnal elhagyni. A korábban megszokott rendhez történő fokozatos visszatérést a Kormány rendeletben történő előírásai mellett a Nemzeti Népegészségügyi Központ számos ajánlásban és tájékoztatóban igyekszik elősegíteni. 

Az nincs semmilyen jogszabályban előírva, hogy a munkavállalóknak a fertőzés átadhatóságát teljes mértékben ki kell zárniuk, azonban a megfogalmazott szabályok mentén kötelezettségük a fertőzésátadás minimalizálása a munkahelyek újranyitása során is. A különböző munkakörökre vonatkozóan lehetnek eltérő előírások, a legáltalánosabb szabály, illetve ajánlás az, hogy a munkavégzés során is meg kell tartani a 1,5 méterben megszabott védőtávolságot.

Mire kell oda figyelni a munkahelyek újranyitása során?

Az elsődlegesen elvégzendő munkáltatói feladat a kockázatértékelések aktualizálása, valamint az ellenőrző intézkedések bevezetése. Fel kell tehát mérni, hogy az irodai, telephelyi működés során milyen veszélyforrásokkal rendelkezik és lehetőségeihez mérten, a legalacsonyabb szinten is kell tartania azok hatását.

Az eddigi tapasztalatok szerint a legnagyobb gondot a munkáltatók munkába járásának megoldása jelenti. Emellett az irodai/telephelyi közösségi terek használata lehet egy-egy kiemelt veszélyforrás. Az alapcél továbbra is az érintkezések számának csökkentése, minimalizálása, hiszen a jelenlegi, nehéz gazdasági helyzetben senkinek sem lehet érdeke a munkahelyek újranyitását követően a tömeges megbetegedések miatt esetlegesen fellépő munkaerő kieséssel küzdenie.

Az újranyitást követően az egyéni körülményeket lehetőség szerint figyelembe kell venni. A munkavállalóktól egészségi állapotukra vonatkozó adatot ugyan nem kérhet a munkáltató, azonban ha ilyenről, vagy azt befolyásoló tényezőről tudomást szerez, figyelembe kell vennie. 

Az ajánlott intézkedések

Nem csak a hazai, hanem az Európai Uniós ajánlások között is szerepel, hogy a munkahelyek újranyitása során a visszatérés legyen fokozatos. Ne egyszerre, az összes munkavállaló legyen kötelezve a munkahelyen történő munkavégzésre, hanem amennyiben lehetséges az otthoni munkavégzést maradjon az elsődleges

A fokozatos visszatérésen túl az irodai telephelyen történő munkavégzési rend alkalmazása során is számos intézkedéssel csökkenthető a fertőzés átadhatósága. Ezzel kapcsolatban fontos tudni, hogy a munkáltató egyoldalúan jogosult meghatározni azt. Így nem kell a munkavállaló hozzájárulása az alábbiakhoz:

-az egymással szembeni munkaállomások helyett az egymás melletti munkaállomások kialakítása

-a munkaállomások közé elválasztó fal elhelyezése

-az útvonalok esetleges módosítása, vagy egyéni terek kijelölése

-a közösségi terek időbeli használhatóságának kijelölése

-a szellőztető rendszerek helyett a természetes szellőztetés alkalmazása

Tájékozódás, tájékoztatás, közös érdek, bizalom

A munkahelyek újranyitása és a minél zökkenőmentesebb működés ismételt elérése mindannyiunk közös érdeke, így mind a munkavállaló, mind a munkáltató számára elsődleges szempont kell legyen egy közös bizalom kialakítása és megtartása. Ennek elengedhetetlen feltétele, hogy mindkét fél megfelelően tájékoztatást nyújtson a másik számára. A munkáltatónak kötelessége a gyorsan változó környezetben a rá vonatkozó előírásokat megismernie azokról a munkavállalóit a megfelelő mértékben tájékoztatni. A munkavállalónak pedig esetleges egészségromlásáról, vagy valamilyen kockázati tényező kialakulásáról illik a munkahelyén vele kapcsolatba kerülőket informálnia. 

Ez vezet ahhoz a bizalom kialakításához, hogy ezekben a nehéz időkben is, mind a munkavállaló, mind a munkáltató egymásra partnerként tekinthessenek, ezzel közös érdekeiket megvalósíthassák. És az olykor kellemetlenségeket eredményező, fentebb ismertetett szabályok, ajánlások ne a munkavállalók vegzálásának, vagy munkáltatói érdek akadályozásának és a munkakerülés eszközei legyenek.

Amennyiben a gyorsan változó jogszabályi környezetben a munkahelyek újranyitása mellett a munkaügyekben jártas kollégák akár egyéb tanácsira van szüksége, forduljon bizalommal Irodánk szakértő csapatához, állunk szíves rendelkezésére!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!