2019. május 03.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Egy ingatlan megvásárlása nem a mindennapjaink része; mindazonáltal nem olyan bonyolult, mint amilyennek első látásra tűnhet. Cikkünkben röviden összefoglaljuk, hogy mire számíthat, és mire kell figyelnie, ha esetleg úgy döntene, hogy házat vagy lakást vásárol.

Ha kiválasztotta az Önnek megfelelő ingatlant, továbbá amennyiben szükséges, a hitelt nyújtó bankot, egyezzen meg az eladóval a szerződés legfontosabb pontjaira, azaz a vételárra, a fizetési ütemezésre, a birtokátruházás időpontjára és egyéb, bármelyik fél által lényegesnek ítélt kérdésekre vonatkozóan. Javasoljuk, hogy vevőként tegyen vételi szándéknyilatkozatot vagy kössön az eladóval ingatlan adásvételi előszerződést, amely ezeket a fenti főbb kérdéseket mind tartalmazza. Érdemes az említett dokumentumok megerősítése két tanú általi aláírás által. Javasoljuk továbbá már most az eladó tájékoztatását az energetikai tanúsítvány beszerzésnek kötelezettségére, hiszen az főszabály szerint minden 50 m2 feletti önálló ingatlan ellenérték fejében történő átruházásakor elengedhetetlen.

Ha minden fentebb részletezett lépés befejeződött, eljött az ideje annak, hogy kapcsolatba lépjen egy ingatlanügyekben jártas ügyvédi irodával. Miután megkereste irodánkat, kollégáink továbbítják Önnek az ingatlan adásvételi szerződés előkészítéséhez létrehozott formanyomtatványunkat, amelynek maradéktalan kitöltését és irodánk részére történő visszaküldését követően megkezdjük az adásvételi szerződés szerkesztését. A kitöltött formanyomtatvány beérkezésétől számított három munkanapon belül elkészítjük az adásvételi szerződés tervezetét, amelyre vonatkozóan természetesen mind Ön, mind az eladó (és ha hitelfelvételre kerül sor, a finanszírozó bank) megjegyzést tehet. A véleményezés és az esetleges módosítások átvezetését követően irodánkban kerül sor mindegyik fél részvétele mellett az ingatlan adásvételi szerződés véglegesítésére és aláírására.

Miután a felek aláírták az adásvételi szerződést és az ügyvéd is ellenjegyezte azt, az ügyvéd benyújtja a szerződést és a hozzá kapcsolódó mellékleteket egy kérelemmel együtt az illetékes ingatlanügyi hatósághoz (földhivatalhoz), melyet követően a szerződés másolatát (ún. földhivatal által érkeztetett példányát) átadjuk Önnek a banki hitelügyintézéshez.

A teljes vételár megfizetését követően irodánkat írásban (postai úton, e-mailben) vagy személyesen szükséges erről értesíteni, annak érdekében, hogy a vevői tulajdonjog bejegyzéshez szükséges dokumentumokat be lehessen nyújtani az illetékes földhivatalhoz.

Az ingatlan vásárlás főbb lépései összefoglalva:

  1. Megállapodás az eladóval, vételi szándéknyilatkozat / előszerződés formájában, energetikai tanúsítvány beszerzése, hitelező bank kiválasztása;
  2. Kapcsolatfelvétel ügyvédi irodánkkal, a szerződés megszerkesztéséhez szükséges adatok összegyűjtése és egyeztetése;
  3. Az adásvételi szerződés tervezetének elkészítése három napon belül;
  4. A szerződés véleményezése és véglegesítése, az aláírás dátumának kiválasztása;
  5. A szerződés megkötése;
  6. A földhivatalhoz történő benyújtás, a másolat hivatalos bélyegzővel történő kézhezvétele három napon belül;
  7. Szükség esetén banki ügyintézés és egyéb adminisztratív teendők a hitelfelvétel kapcsán;
  8. A teljes vételár megfizetése, az ingatlan birtokának átadása, írásos értesítés irodánk részére;
  9. A földhivatali eljárás befejezése: vevő tulajdonjogának bejegyzése.

 

Ha további kérdése merülne fel, kérjük, ne habozzon kapcsolatba lépni velünk, irodánk ingatlanjogban jártas kollégái készséggel állnak rendelkezésére!

Amennyiben új építésű ingatlan megvásárlását tervezi, javasoljuk, olvassa el alábbi összefoglalónkat, melyben összegyűjtöttük az építés alatt álló ingatlan vásárlás legfőbb kockázati tényezőit.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!