2017. május 10.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Ingatlan vásárlás előtt sokakban felmerül, hogy online ingatlan árverésen jutnának lakástulajdonhoz, hiszen ezek az ingatlanok általában a forgalmi érték 50-70%-án is megszerezhetők. Jól hangzik, de nézzünk azért át egy-két kockázati tényezőt is.

1) Az ingatlan árveréshezingatlan árverés a legtöbb esetben bírósági (vagy más hatósági) végrehajtás vezet, eleve adott tehát a negatív légkör: egy eladósodott tulajdonos és a kényszer, mint kísérőelem. Sok esetben az ingatlan az eladósodott, bent lakó tulajdonos miatt meg sem tekinthető, az ingatlan állapotáról saját szemmel nem győződhet meg a licitáló, legfeljebb kívülről. (Az ingatlanon fennálló végrehajtásról itt olvashat bővebben: http://madarassy-legal.com/vegrehajtas-alatti-ingatlan-mire-figyeljunk-adasvetelkor/)

2) Ha az ingatlan lakott ingatlanként kerül árverésre, a volt tulajdonos az esetek többségében nem költözik ki az ingatlanból (un. jogcím nélküli lakáshasználó lesz). Más esetben a kiköltözésre az adós akár 6 hónap időtartamra halasztást is kérhet a bíróságtól. Ingatlan árverés esetén tehát a lehetőségek korlátozottak: vagy megállapodunk a volt tulajdonossal, mint bérlővel, vagy pedig a végrehajtótól kell kérnünk a lakás elhagyásának rendőri kikényszerítést.

3) Nehezen hasznosítható az ingatlan, ha csak résztulajdont szereztünk benne, és az ingatlan másik tulajdonosa használja a teljes ingatlant. Ugyancsak problémás, ha haszonélvezeti joga áll fenn valakinek az ingatlanra (ez ugyanis adott esetben a sikeres ingatlan árverés után is tovább fennáll). A haszonélvező tipikusan bent lakik az ingatlanban és jogos birtokosként mind a birtokbavételt, mind pedig az ingatlan egyéb hasznosítását (például bérbeadás) megakadályozhatja.

4) Kilakoltatási moratórium alatt (decembertől márciusig) nem lehet kényszer alkalmazásával kiköltöztetni a bent lakókat, csak nagyon kevés, kivételes esetben.

5) Előfordul, hogy az ingatlan árverést sérelmező tulajdonos az ingatlant műszakilag megrongálja, vagy akár beköltözhetetlenné teszi.

Összegezvén: ingatlan árverésen történő ingatlan tulajdonának megszerzése esetén mindig figyeljünk az alábbi tényezőre:

  1. a) az ingatlan lakottan vagy üresen került meghirdetésre?
  2. b) van-e bárkinek olyan törvényes joga, ami az ingatlan birtokbavételét meggátolja (haszonélvezet, társtulajdonos)?
  3. c) lehetőleg 1/1 arányú tulajdoni hányad megszerzését célozzunk meg.
  4. d) szerezzünk minél több információt az ingatlan állagáról, műszaki állapotáról.

Amennyiben további kérdései lennének az ingatlan árverésről, az online licitálásról, vagy konkrét ügyben kér segítséget, forduljon szakértő csapatunkhoz bizalommal.
Látogassa meg ingatjogi aloldalunkat is!
A lakásvásárlás főbb lépéseiről egyébként az alábbi cikkünkben tájékozódhat: http://madarassy-legal.com/melyek-egy-lakasvetel-fobb-lepesei-tudja-meg-hogyan-kerulheti-el-hogy-atverjek/)

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!