2021. május 20.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Ingatlan vásárlása esetén a vevőnek nem csak az ingatlan vételárának megfizetésével, hanem az állam részére fizetendő vagyonszerzési illetékkel is számolnia kell, ezért lényeges körülmény, ha a jogszabály az adott vásárlásra illetékmentességet vagy illeték-kedvezményt biztosít. A hatályos illetéktörvény szerint az ingatlan ellenérték melletti megszerzése vagyonszerzési illeték-fizetési kötelezettség alá esik. Jó tudni azonban, hogy ingatlanvásárlás esetén számos esetben részesülhetünk illetékmentességben vagy illeték-kedvezményben. Az illetékmentesség és illetékkedvezmény leggyakoribb eseteit foglalja össze cikkünk.

A vagyonszerzési illeték

Az illetékfizetési kötelezettség az adásvételi szerződés megkötésével keletkezik. Az okiratszerkesztő ügyvéd az adásvételi szerződést benyújtja a földhivatalhoz, amely alapján az adóhatóság a forgalmi érték figyelembe vételével kiszabja az illetéket, és erről fizetési meghagyást küld a vevőnek.

A vagyonszerzési illeték általános mértéke ingatlan vásárlása esetén az ingatlan forgalmi értékének 4%-a, fontos azonban, hogy sok esetben lehetőség van illetékmentességre, vagy az illeték összegének csökkentésére, részletfizetésére.

CSOK-hoz (Családok Otthonteremtési Kedvezményéhez) kötődő illetékmentesség

2021. január 1-jétől a családok otthonteremtési kedvezményével (CSOK) vásárolt lakások esetében nem kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Az illetékmentesség a lakás vételárától függetlenül igénybe vehető, és újépítésű, valamint használt lakás vásárlása esetén is jár a vásárlónak. Az illetékmentességnek nem feltétele a CSOK-hitel felvétele, elég a támogatást igénybe venni.

Illetékmentesség családon belüli ingatlan adásvétel esetén

Illetékmentes az egyenesági rokonok, valamint házastársak közötti ingatlanok adásvétele. Az illetékmentesség a családon belüli ajándékozás során is jár, akkor is, ha ellenérték nélkül kerül az ingatlan egyik családtagról a másikra. Az illetékmentesség a házastársi vagyonközösség megszüntetése esetén keletkező vagyonszerzéskor is jár.

Lakásépítéshez kapcsolódó illetékmentesség és illetékkedvezmény

Nem kell illetéket fizetni építésre alkalmas telek vásárlása esetén amennyiben vállaljuk, hogy a vételtől számított 4 éven belül lakóingatlant építünk rá.

Illetékmentes, ha vállalkozó által értékesítés céljára újonnan épített, építtetett – ideértve az ingatlan-nyilvántartásban nem lakóház vagy lakás megnevezéssel nyilvántartott és ténylegesen sem lakás céljára használt épület átalakításával, továbbá a lakóépület bővítésével (pl. tetőtér-beépítéssel) létesített – 15 millió forintot meg nem haladó forgalmi értékű új lakás tulajdonjogát vásároljuk meg. Amennyiben a 15 millió forintot meghaladja, de nem éri el a 30 millió forintot, akkor az ingatlanszerzés 15 millió forintig illetékmentes, azonban a 15 millió fölötti különbözetre a 4%-os vagyonátruházási illetéket meg kell fizetni. 30 millió forintnál magasabb értékű ingatlan vásárlása esetén azonban illetékmentességet nem tudunk igénybe venni.

Illetékkedvezmény cserepótló vétel esetén

Gyakran ad lehetőséget illeték-kedvezményre az az eset, ha a magánszemély a lakás megvásárlását megelőző három éven belül másik lakást adott el, mert ebben az esetben csak a két lakás értékkülönbözete után kell illetéket fizetni. Ezt a kedvezményt akkor is igénybe lehet venni, ha az új ingatlant előbb vásároljuk, meg, mint ahogy a régi ingatlant eladnánk, ebben az esetben az eladásnak a vásárlást követő egy éven belül kell megtörténnie. Ilyen esetben kérni kell a NAV-tól, hogy az illeték kiszabását függessze fel.

Fiatalok illeték-kedvezménye

35 év alatti fiatalok első lakásvásárlás illetékkedvezménye 4% helyett 2%, ha az ingatlan értéke nem haladja meg a 15 millió forintot. Amennyiben az ingatlan vételára ezt meghaladja, akkor egyáltalán nem jár a kedvezmény, még a 15 millió forint alatti részre sem. A jogszabály alapján első lakástulajdont szerzőnek az minősül, akinek még nem volt és nincs lakástulajdona, vagy a lakástulajdonban 50%-ot elérő tulajdoni hányada.

Az illetékmentesség és illeték-kedvezmény konkrét vásárlás esetén történő igénybevételével kapcsolatban számos további kérdés felmerülhet, ezért e témakörrel kapcsolatos kérdésével forduljon bizalommal Irodánkhoz!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!