2020. június 24.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Újabb jelentős területtel bővül az illetékmentes vagyonszerzések köre: a 2020. június 23-án kihirdetett törvénymódosítás lehetővé teszi a testvér által adott ajándék illetékmentes megszerzését, továbbá illetékmentessé válik a testvér utáni öröklés is. Mindezzel tehát majdnem teljessé válik a szűkebb családi körben megköthető illetékmentes szerződések és a végakarati juttatások köre. Az illetéktörvény  eddigi szabályai „csupán” az egyenesági rokonok, tehát alapvetően a szülő-gyermek viszonyában nyújtottak lehetőséget az illetékmentességre, ezen kívül pedig a házastársak közötti ügyletek tartoztak az illetékmentes szerződések körébe. 

Az illetékmentes ajándékozás előnyei

Sokan kerülnek életükben abba a helyzetbe, hogy vagyonállományuk igazságos rendezése, vagy a testvéri kötelék erősítése miatt juttatásban szeretnék részesíteni testvérüket, azonban az eddigi súlyos illetékfizetési terhek miatt nem kívánták testvérüket komoly fizetési kötelezettséggel terhelni. Az új illetéktörvényi rendelkezések azonban ezeket az ügyleteket már illetékmentessé teszik, ez az akadály tehát elhárul az elől, hogy akár ajándékkal, akár végakarattal ténylegesen is ingyenes juttatásban részesítsük testvérünket. 

Ki minősül testvérnek?

Fontos tudni, hogy az illetéktörvény alkalmazásában testvér az a személy, akinek legalább az egyik szülője (örökbefogadója) azonos az örökhagyó, megajándékozó szülőjével (örökbefogadójával). A megfogalmazás alapján mind az édestestvérek, mind a „féltestvérek” egymás közötti ajándékozása, továbbá az örökbefogadáson alapuló testvéri kapcsolat körében megkötésre kerülő ajándékozási szerződések is az illetékmentes ügyletek körébe esnek. Ugyanez a személyi kör örökölhet illetékmentesen testvére halála esetén.

Illetékmentes és illetékköteles ügyletek családon belül

Összefoglalóan tehát azt lehet megállapítani, hogy a szűk családi körben megkötött, vagyonszerzést eredményező szerződések körében már csak a testvérek közötti adásvételi, tehát pénzfizetés ellenében átruházott vagyon ügyletek után kell vagyonszerzési illetéket fizetni. Az egyenesági rokonok közötti visszterhes (pl. adásvételi) szerződések, és az ingyenes (ajándékozási) szerződések továbbra is teljes egészében illetékmentesek, és ugyanez vonatkozik a házastársak visszterhes és ingyenes ügyleteire is. A testvérek közötti ajándékozás pedig mostantól illetékmentes ügylet.

Amennyiben további részletekre vagy az ajándékozási ügyletek gyakorlati lebonyolítására lenne szüksége, esetleg testvére javára történő végrendelkezés elkészítésében lenne szüksége szakszerű jogi segítségre, úgy kérjük, forduljon bizalommal Ügyvédi Irodánkhoz!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!