2015. szeptember 25.
Szerző: Ügyvédi Iroda

 

Ön védett korú munkavállaló és a főnöke kirúgással fenyegeti? Netán épp Ön a főnök és megszabadulna egy védett korú munkavállalójától? Olvassa el cikkünkből, hogy mire kell figyelni!

Irodánk a mindennapi gyakorlata alapján sokszor találkozik olyan munkáltatói felmondási szándékkal, amely valamilyen jogszabályi akadályba vagy nehézségbe ütközik. A munka törvénykönyve ugyanis meghatároz több olyan állapotot vagy élethelyzetet, amelyek esetén egy munkavállalónak nem, vagy nehezebben lehet felmondani. Ilyen esetek többek között a várandósság, a szülési szabadság, a katonai szolgálat, illetve az ún. védett kor.

Mit jelent a védett kor fogalma?

A jogszabály meghatározza, hogy védett korban áll az olyan munkavállaló, akinek az öregségi nyugdíjkorhatár betöltéséig már csak maximum 5 éve van hátra. Amennyiben tehát 65 éves nyugdíjkorhatárból indulunk ki, akkor a 60. életév betöltése után automatikusan védett korba lépnek a munkavállalók.

 

Mire figyeljen a munkáltató a felmondás során?

Ilyen munkavállaló határozatlan idejű munkaviszonyát a képességére hivatkozva ugyan felmondhatja, ügyelnie kell viszont a jogszabály által lefektetett felmondási korlátozásokra, melyek bizonyos értelemben munkajogi védelmet nyújthatnak a védett korú munkavállalók számára.

A felmondás közlése előtt a munkáltatónak meg kell vizsgálnia, hogy a munkahelyen, illetve a munkavállaló munkavégzési helyén van-e a munkavállaló által betöltött munkakörhöz szükséges képességnek, végzettségnek, gyakorlatnak megfelelő másik munkakör, ami betöltetlen. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a munkáltató kizárólag olyan munkakört köteles a munkavállalónak felajánlani, amelyekhez ugyanolyan feltételek szükségesek, mint a munkavállaló eredeti munkaköréhez. Így a munkáltató nem köteles például a munkavállalónak alacsonyabb képesítéshez, illetve alacsonyabb végzettséghez kötött másik betöltetlen munkakört felajánlani.

Amennyiben nincs ilyen betöltetlen munkakör, akkor közölhető a felmondás a védett korú munkavállalóval, továbbá abban az esetben, ha a munkavállaló az ilyen felajánlást elutasítja.

Irodánkat a munkáltatók ilyen esetben azzal a kérdéssel is meg szokták keresni, hogy ha nincs ilyen munkakör, akkor a munkáltató köteles-e a védett korú munkavállaló képességének, végzettségének és gyakorlatának megfelelő munkakört létrehozni, továbbá, hogy a munkavállaló jogosult-e továbbra is az eredeti munkaszerződés szerinti bérére, vagy esetleg el kell-e fogadnia alacsonyabb munkabért.

A válaszunk egyértelmű: a munkáltató nem köteles megfelelő munkakör, illetve nyitott pozíció hiányában új munkakört létrehozni. Ha viszont mégis van felajánlható betöltetlen munkakör, melyhez viszont alacsonyabb munkabér tartozik, úgy a munkáltató csak az alacsonyabb bérre köteles ajánlatot adni.

Végkielégítés jár a védett korú munkavállalónak?

A védett korú munkavállalókra egyrészt vonatkoznak a végkielégítés klasszikus szabályai, azaz 3 évnyi munkaviszony után egy, ötévnyi után kéthavi összeg illeti meg a munkavállalót, ezen sorozat felső határa a huszonöt évnyi munkaviszony, amely esetben hat havi összeg jár. A védett kor miatt azonban ezen összegek még magasabbak is, mivel a védett korban történő munkáltatói felmondás esetén – a munkában töltött évek számától függően – akár plusz háromhavi összeg is jár a munkavállalónak.

Összességében elmondhatjuk, hogy a védett korú munkavállalót számos jogszabályi rendelkezés védi, amelyekkel sokan nincsenek tisztában. Így javasoljuk, hogy akár munkavállalói, akár munkáltatói oldalon szembesül egy ilyen problémával, az első lépés előtt konzultáljon szakértő csapatunkkal annak érdekében, hogy elkerülje a hosszú és költséges pereskedést!

Ha Önt most érdekli a munkajoggal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg munkajoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!