2016. január 09.
Szerző: Ügyvédi Iroda

illeték

A legtöbb ügyfelünk tisztában van vele, hogy lakásvásárlás esetén az ingatlan értékének négy százalékát illetékként be kell fizetni az adóhatóságnak. Azzal azonban kevesen vannak tisztában, hogy van néhány gyakran előforduló kedvezmény, amelyek feltételeinek teljesítése esetén mentesülni lehet ezen többletköltség alól. Az alábbiakban ezeket a kedvezményeket ismertetjük.

  • Illetékmentes a lakásvásárlás, ha az adásvételt megelőző vagy követő egy évben másik lakást ad el, melynek értéke nagyobb, mint az új lakásé. Amennyiben az új lakás a drágább, csak a vételárak közötti különbözet után kell illetéket fizetni.
  • Illetékmentes az egyenes ági rokonok, házastársak között kötött adásvétel, ajándékozás, valamint a házastársi vagyonközösség megszüntetéséből származó vagyon.
  • 35 év alatti fiatal, 15 millió forint forgalmi értéket meg nem haladó első lakástulajdon szerzése esetén csupán 2% illetéket kell, hogy fizessen.
  • Gyakori eset, hogy telket vásárolnak beépítés céljából ügyfeleink. Ilyenkor, amennyiben vállalják, hogy a vásárlást követő négy éven belül az egyéb feltételeknek megfelelő házat építenek, a tulajdonszerzés mentes az illeték alól.
  • Amennyiben vállalkozó az eladó új lakás esetén, az ingatlan értékéből 15 millió forintig szintén illetékmentességet lehet igényelni.
  • Kedvezményre jogosít a vissza nem térítendő, lakáscélú állami támogatás igénybevétele a támogatás mértékéig.

Amennyiben bármi kérdése merült fel jelen cikkünkkel kapcsolatban, vagy egyéb lakásvásárlási kérdéssel kapcsolatban szeretne informálódni, forduljon szakértő csapatunkhoz bizalommal!