2014. december 02.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Ön is került már olyan helyzetbe, hogy meg akart szabadulni egy üzlettárstól, aki a cég érdekeivel ellentétesen gondolkodik, és még kárt is okoz a cégnek? Vagy ellenkezőleg: attól fél, hogy az üzlettársai az eltérő felfogás miatt ki akarják dobni a cégéből? Ha igen, akkor nyilván Ön is tudja, hogy egy üzlettársat, mint tagot nem lehet könnyen kizárni a cégből. Az alábbi cikkünkben a tag kizárás jogi lehetőségeit mutatjuk be.

Először is tisztázni kelltag kizárás, hogy milyen okok esetén lehet tag kizárást kezdeményezni, hiszen a tag kizárás egyben az üzletrésze, tehát a tulajdona elvesztését is jelenti, a jogalkotó pedig minden típusú tulajdonjog-megvonásra nagyon szigorú szabályokat határoz meg. A jogszabály a tag kizáráshoz szükséges okot általánosságban határozza meg: a tag kizárható, ha a társaságban való maradása a társaság céljainak elérését nagymértékben veszélyeztetné. A tag kizárást megalapozó okok általában a tagi hűségkötelezettség és bizalom fennállásának veszélyeztetését jelentik. A joggyakorlat szerint ilyen ok lehet, ha a tag a társaság helyett a saját érdekeinek előremozdítása érdekében gazdálkodik, súlyos kárt vagy érdeksérelmet okoz,

A tag kizárásnak korlátai is vannak: kizárásnak kétszemélyes társaságnál nincs helye, tovább nem zárható ki a nyilvánosan működő részvénytársaság részvényese, valamint olyan tag, akinek a szavazatszámok tekintetében legalább 75%-os többsége van.

A tag kizárási eljárás egy bírósági per formájában történik, amelyben maga a cég a felperes, az alperes pedig a kizárandó tag. A per megindítása előtt a taggyűlésnek legalább 75%-os többséggel határoznia kell a per megindításáról – a kizárással érintett tag nem szavazhat -, és magát az okot is meg kell jelölni. A perben már csak erre az okra lehet hivatkozni, semmilyen egyéb indokot nem lehet megjelölni.

Ameddig a per folyik, az érintett tag főszabály szerint továbbra is részt vehet a cég munkájában, a tagsági jogait gyakorolhatja, és a nyereségből is részesül. A cég maga viszont korlátozottan működik: a társasági szerződést nem lehet módosítani, és bizonyos döntéseket sem meghozni.
Amennyiben a fenti szabályokon kívül tudni szeretné, hogy a pernek mi a pontos menete, milyen határidők érvényesek, és legfőképpen az érintett tag hogyan védekezhet a kizárása ellen, keressen fel minket, rutinos kollégáink szívesen segítenek Önnek.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!