2019. május 24.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Tapasztalataink szerint sokan továbbra is ódzkodnak szerződés segítségével rendezni házasságuk vagyoni viszonyait, függetlenül attól, hogy még házasság előtt állnak vagy már elköteleződtek. A leggyakoribb ellenérv, hogy egyfajta biztosítékként szolgál, így a házastársak úgy érzik, mintha eleve bizalmatlanul mondanák ki a nagy napon az igent.

A házassági vagyonjogi szerződés nem feltételez bizalmatlanságot, sőt!

A házastársak bizalmatlansága nem feltétlenül megalapozott. A házassági vagyonjogi szerződés egyik legnagyobb előnye nem csak egy sajnálatos váláskor a rendezett vagyoni viszonyok miatt gyorsan lezajló válóper, hanem a fennálló házasság alatt a felek védelme a másik fél már a házasság alatt vállalt tartozásaival szemben.

Ennek köszönhetően a felek többek között a másik által felvett hitelért nem tartoznak elszámolással, így ha példának okáért végrehajtásra kerül sor, akkor a szerződésben meghatározott, a másik félhez tartozó vagyon a végrehajtó számára érinthetetlen.

Mi kell ahhoz, hogy ez bizonyítható legyen és minden kétséget kizáróan mindenki felé bizonyítsa, hogy melyik vagyonelemek érinthetetlenek?

A legbiztosabb módja, hogy közhiteles nyilvántartásba vegyék, amit a Magyar Országos Közjegyző Kamara működtet. Ez az úgynevezett Házassági és Élettársi Vagyonjogi Szerződések Nyilvántartása.

A nyilvántartásba felvett szerződés mindenki számára kétséget kizáróan bizonyítja, hogy meddig terjed a felek vagyona, így a felelőssége is. A nyilvántartásba való felvétel díja 10.000,- Ft, a betekintés díja pedig 1.000,- Ft.

Fontos továbbá, hogy a szerződés nyilvántartásba vétele nem automatikusan történik, azt a feleknek kell kérelmezniük, illetve csak személyesen lehet mind megkötni, mind a nyilvántartásba bejegyeztetni. Sőt, a törvény szerint a 18. életévét még be nem töltött kiskorú vagy cselekvőképességében részlegesen korlátozott házastárs részére a gyámhatóság beleegyezésére is szükség van.

A szerződés: gránitszilárdságú, de bármikor módosítható!

A szerződés megkötése bármikor lehetséges, akár házasság előtt is. Különösen akkor indokolt, ha az egyik fél nagyobb vagyonnal, nagyobb jövedelemmel rendelkezik, esetleg nagyobb vagyon várható öröklés miatt, amit szeretne védeni a másik fél üzleti tevékenységéből származó esetleges tartozásoktól.

További könnyebbség, hogy a szerződést a megkötése után bármikor módosíthatják vagy megszüntethetik a felek. Ha megszüntetik, de a házasság megmarad, akkor a szerződés előtti törvényes házassági vagyonjogi rendszer lesz érvényes, azaz visszaáll a vagyonközösség. Ha a szerződés korábban nyilvántartásba lett véve, akkor természetesen a módosítás vagy megszüntetés tényét is be kell jelenteni.

Látható tehát, hogy a házassági vagyonjogi szerződés nem kifejezetten egy válás esetére szól, hanem a még működő házasságban is védi a feleket, sőt, ezzel megelőzhető számos vita, konfliktus is.

A félreértések elkerülése végett végül meg kell jegyezni, hogy a hitelezők védelmét szolgálják a Polgári Törvénykönyv azon rendelkezései, amelyek kimondják, hogy a szerződés nem tartalmazhat olyan visszamenőleges hatályú rendelkezést, amely a szerződés keletkezése előtti kötelezettségét a hitelező vagy egyéb fél terhére változtatja meg.

Amennyiben házassági vagyonjogi szerződést szeretne kötni vagy bármi egyéb kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, forduljon szakértő csapatunkhoz bizalommal!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!