2014. június 13.
Szerző: Ügyvédi Iroda

házassági és élettársi vagyonjogi szerződések országos nyilvántartása

Bevezetésre került a házassági és élettársi vagyonjogi szerződések országos nyilvántartása

A házassági vagyonjogi szerződés fontos eszköz arra, hogy a házasságkötés előtti, és a házasság alatti vagyonmozgásokat szabályozni lehessen. A szerződésben lehet például elhatárolni a házassági külön és közös vagyont, megóvni valamelyik házasfél vagyonát a másik házastárs ellen vezetett végrehajtástól, valamint előre meghatározni a házastársi tartás vagy éppen gyerektartás szabályait. Így egy esetleges anyagi csőd vagy sajnálatos válás során számtalan problémát lehet előre, ésszerű módon szabályozni. A közelmúltban bevezettek egy olyan új nyilvántartást, amibe ezen szerződéseket érdemes bevezetni.

Alábbiakban szeretnénk házassági és élettársi vagyonjogi szerződések nyilvántartásának fontosabb szabályait, valamint előnyeit és hátrányait bemutatni.

A nyilvántartás célja az, hogy megkönnyítse egy vagyonjogi szerződés fennállásának bizonyítását. A nyilvántartás – ellenkező bizonyításáig – közhitelesen tanúsítja, hogy az abba bejegyzett vagyonjogi szerződés fennáll.

Ha nem szerepel egy vagyonjogi szerződés a nyilvántartásban, akkor az ugyan nem lesz érvénytelen, de harmadik személlyel – így pl. hitelezővel – szemben csak akkor lehet rá hivatkozni, ha a nyilvántartásban szerepel.

A nyilvántartásba vételt a szerződő felek közösen kérhetik, bármely házastárs vagy élettárs lakóhelye szerint illetékes közjegyző előtt.

A vagyonjogi szerződés nyilvántartásába bárki betekinthet, aki igazolja a betekintést alátámasztó jogi érdekét. Jogi érdek legtöbbször valamilyen másik szerződés megkötésének szándéka lehet.

A szerződések nyilvántartásba bejegyzésének díja 10.000,- Ft, a betekintés díja 1.000,- Ft

Irodánk szerint nagyon fontos, hogy a meglévő, vagy tervezett házassági vagy élettársi szerződések be legyenek vezetve a nyilvántartásba, mivel nagyon sok bosszúságtól menthetik meg a szerződő feleket. Ha házassági vagy élettársi szerződést szeretne kötni, vagy már meglévő szerződését szeretné bejegyeztetni, forduljon bizalommal a Madarassy Ügyvédi Iroda rutinos csapatához.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!