2015. január 10.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Amennyiben Önnek vagy termőföldje, vagy termőföldön haszonélvezeti joga, mindenképpen olvassa el alábbi sorainkat, ugyanis a földhivatalok mostanában kifejezetten drasztikus módszerekhez folyamodnak!
A közelmúltban módosult a termőföldekről szóló törvény. Az új szabályozás szerint a termőföldekre már nem lehet a régen bevett szokás szerint haszonélvezeti jogot alapítani, semmilyen időtartamra sem.

Kevesen tudják, de legtöbb haszonélvezeti jogesetben alkalmazott, nem hozzátartózok között kötött és határozatlan időre szóló haszonélvezeti jogok 2014. május 1-jével automatikusan meg is szűntek. Egy kivétel van: ha a tulajdonos és a haszonélvező közeli hozzátartozók (tehát főleg házasok, egyenes ágbeli rokonok vagy testvérek), akkor még van esély.

A közeli hozzátartozók ugyanis maximum 20 évre még alapíthatnak haszonélvezeti jogot.

De adódik a kérdés: mi lesz a meglévő haszonélvezeti jogokkal?

A földhivatalok 2014. október 31-ig elvileg minden haszonélvezőt értesítettek a változásról, és egyben felhívták őket, hogy nyilatkozzanak: van-e közöttük és a tulajdonos között közeli hozzátartozói viszony vagy sem. Elviekben a nyilatkozatokat 15 napon belül kellett visszaküldeni. A végső határidő 2014. december 31., ezután már semmilyen lehetőség sincs! Mivel azonban a kitöltendő nyomtatvány hosszú és bonyolult, egyre több elkeseredett megkeresést kapunk ügyfeleinktől, akik nem teljesen értik, hogy miről is van szó pontosan.

Különösen ellentmondásosak abban a földhivatalok, hogy a rokonságot hogy kell igazolni: egyes hatóságok bekérnek anyakönyvi kivonatokat, holott ez a törvény szerint nem kötelező, csupán az ő dolgukat könnyíti meg. Ha lehet igazolni a rokonságot, akkor a földhivatal a holtig tartó haszonélvezeti jogokat lerövidíti 20 évre, de ezek legalább fennmaradnak.

Ha azonban nem áll fenn rokonság, vagy azt az érintettek nem igazolják, akkor a földhivatal egyszerűen törli a haszonélvezeti jogot!

Mivel a haszonélvezeti jognak pénzbeli értéke is van, így nagyon fontos, hogy ezekre a határidőkre mindenki ügyeljen. Több ügyfelünket mentettük már meg a haszonélvezeti jog törlésétől, így ha Ön is ilyen helyzetbe kerül, forduljon hozzánk, segítünk mindenben!

 

Ha Önt most érdekli az ingatlanokkal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg ingatlanjoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!