2021. március 30.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Régóta fennálló kérdés, hogy például egy adásvételi szerződés kapcsán az egyéni vállalkozó ebben a minőségében (XY e.v.) feltüntethető-e a tulajdoni lapon, mint az ingatlan tulajdonosa, avagy, mivel az egyéni vállalkozó gyakorlatilag maga a természetes személy, csak mint magánszemély szerezhet-e tulajdonjogot, és tüntethető fel az ingatlan-nyilvántartásban. Cikkünkben az egyéni vállalkozó jogalanyiságának kérdését járjuk körbe.

Ki is az egyéni vállalkozó?

Alapvetően nagykorú, magyar vagy uniós állampolgár lehet egyéni vállalkozó, akinek tevékenysége – az önálló vállalkozók tevékenységi jegyzékéből választható, és – a nyilvántartásba vétel napján kezdhető meg. Az egyéni vállalkozás alapítása elektronikusan, vagy a NAV ügyfélszolgálatán személyesen történik. Fontos információ, hogy az egyéni vállalkozó ezen tevékenységéből eredő kötelezettségeiért teljes vagyonával felel. Részletszabályokat a NAV honlapján olvashatnak.

Jogalanyisága, jogképessége

A törvény is úgy rendelkezik, hogy minden ember jogképes, tehát jogai és kötelezettségei lehetnek. Ugyanez igaz a jogi személyekre (pl. cégek, gazdasági társaságok) is. Felvetődik azonban a kérdés, hogy az egyéni vállalkozó a gyakorlatban – különösen a tulajdonszerzését illetően -, vajon a természetes személy, vagy a jogi személy kategóriájába tartozik-e. Mindkét megközelítés megállja a helyét.

Jogi személy

Az egyéni vállalkozó, akár egy cég (jogi személy), a székhelyén köteles „cégtáblát” elhelyezni, amelyen neve és egyéni vállalkozói minősége is fel van tüntetve. Üzleti kapcsolataiban egyéni vállalkozói minőségében jogosult és köteles eljárni. A természetes személytől való különválását alátámasztja az eltérő adószám is, valamint az, hogy az egyéni vállalkozó törzsszámot is kap.

Természetes személy

Az egyéni vállalkozó a teljes vagyonával felel a tevékenységéért, tehát gyakorlatilag a vállalkozásnak és a vállalkozónak nincs egymástól elkülönült vagyona, ami már csak adózási szempontból is sok kérdést vet fel. A vállalkozás megszűnésekor az adóhatóság a megszűnés után is el tudja végezni a vállalkozói időszak ellenőrzését, tehát hiába az elkülönülő adószám, törzsszám, többségében az azonos jogalanyiság elve érvényesül.

A gyakorlatban

Gyakorlatban az egyéni vállalkozó tulajdonszerzésének pontos jogi megközelítése még nem forrta ki magát, nincs egységes jogértelmezés a vonatkozó jogszabályokat illetően. Többnyire azonban elmondható, hogy míg korábban az egyéni vállalkozó ilyen minőségében szerezhetett ingatlanon tulajdonjogot, mára egyre több földhivatali elutasítás tapasztalható.

Ha biztonságos vállalkozást szeretne, indítsa el nálunk, keresse Irodánkat bizalommal!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!