2014. szeptember 17.
Szerző: Ügyvédi Iroda

egyéni vállalkozás vállalkozói igazolvány

Igen sokan választják gazdasági tevékenységük formájaként az egyéni vállalkozást. Röviden összefoglaljuk, hogy milyen fontosabb szabályok vonatkoznak az egyéni vállalkozás alapítására és működésére.

 

Egyéni vállalkozás alapítása

 

Egyéni vállalkozást főszabály szerint minden természetes személy alapíthat, aki Magyarország területén saját kockázatára gazdasági tevékenységet szeretne végezni. A főszabály mellett vannak olyan személyek és tevékenységek is azonban, amelyeket nem lehet ilyen formában végezni.
Az egyéni vállalkozás alapítását a lakhely szerinti okmányirodánál, vagy elektronikus úton, a megfelelő nyomtatvány kitöltésével lehet kezdeményezni. A szükséges nyomtatvány itt található meg: http://nyilvantarto.hu/hu/evig_megkezdes_bejelentes. Az alapítás során adózási módot is kell választani, de a legtöbb esetben már a bejelentést követő naptól lehet gazdasági tevékenységet folytatni. Az alapítás főszabály szerint ingyenes.

 

Egyéni vállalkozás működése

 

Az egyéni vállalkozóknak már nem kötelező vállalkozói igazolványt is kérelmezni, de a lehetőség továbbra is fennáll az igazolvány igénylésére, ennek azonban 10.000,- Ft-os díja van.
Az egyéni vállalkozó tevékenységét teljesen önállóan végezheti, bizonyos adózási módok választása esetén könyvelőre sincs szükség. Ezen tevékenységi forma nagy előnye – szemben pl. a Kft.-vel – az, hogy a vállalkozó a bevételét bármikor „kiveheti” a vállalkozásból, nem kell minden évben a mérlegre és osztalékfizetésre várni. Ezt e lehetőséget a vállalkozó szigorú felelőssége ellensúlyozza: az egyéni vállalkozó ugyanis a vállalkozói kötelezettségeiért teljes magánvagyonával felel.
A vállalkozó tevékenységét szüneteltetheti is, minimum egy hónapra, de maximum öt évre. Több olyan adózási mód létezik, amelynél a szünetelés alatt nem kell adót fizetni, így sok költséget meg lehet takarítani.

Ha további részletekre kíváncsi, vagy tanácsra van szüksége a tevékenységéhez legjobban illeszkedő gazdasági forma megtalálásában, akkor keressen minket bizalommal.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!