2015. július 27.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) 

Július 1-jétől jelentősen kibővült a családok otthonteremtési kedvezménye ( csok ), amely a régi szocpol helyébe lép és amely sok család számára jelentheti egy új vagy használt lakás megvásárlásának lehetőségét. A nagy családot (3-4 gyerek) tervezők akár 3 millió forintot is meghaladó vissza nem térítendő állami támogatáshoz is juthatnak, de az egy vagy két gyermekes családoknak is nagy segítséget biztosít az állam a lakásvásárláshoz.

 

Ha érdeki a téma és a közeljövőben lakásvásárlást tervez, olvassa el az alábbi cikkünket:

 

Sokan még nem tudják, de a Kormány a családok otthonteremtési kedvezményével összefüggésben hozott kormányrendeletének egy része már 2015. január 1-jétől, a lakásépítési támogatásokra vonatkozó rendelkezései pedig 2015. július 1-jétől hatályban vannak. A családi otthonteremtési kedvezmény (röviden: CSOK, korábbi nevén szocpol) szélesebb körben és több módon támogatja az új otthonra vágyókat.

 

Ki igényelheti a CSOK-ot?

 

A szülő a vele egy háztartásban élő, általa eltartott 16 évesnél vagy oktatási intézményben tanuló, nappali tagozatos gyermek esetén 25 évesnél nem idősebb, illetve 16 életévét már betöltött, legalább egy éve megváltozott munkaképességű vér szerinti vagy örökbefogadott gyermeke vagy 24 hetes magzata után.

 

Gyám a gyámsága alatt álló legalább egy éve vele együtt élő és általa eltartott gyermek esetén, ha az igénylő vállalja, hogy a gyámság három éven belüli megszűnése esetén a kedvezményt visszafizeti.

 

  1. életévüket be nem töltött házaspárok a nevelt gyermekek számától függetlenül, minimum egy, legfeljebb két gyermek vállalása esetében (megelőlegezett kedvezmény), akár használt lakóingatlan esetén is.

 

Milyen célokra lehet igénybe venni a CSOK-ot?

 

Új vagy legalább komfortos lakás vásárlásához, a lakásra vonatkozó adásvételi szerződés megkötését követő 120 napos határidőn belül (legkorábban 2015. április 6-a után kötött szerződések esetében).

 

Új, összkomfortos lakás építéséhez, a használatbavételi engedély kiadása előtt (de legkorábban 2015. július 1-ét követően).

 

Meglévő lakás bővítéséhez, megkezdett bővítési munkálatokra, azzal a feltétellel, hogy az ingatlan hasznos alapterülete legalább egy helyiséggel bővül.

 

Mire kell feltétlenül odafigyelni a CSOK igénylőknek?

 

A családi otthonteremtési kedvezményt csak az veheti igénybe, akinek, vagy házastársának, gyermekének, együttköltöző családtagjainak nincs lakástulajdona vagy állandó használati joga, illetve önkormányzati tulajdonban lévő és szolgálati munkakörhöz kötött lakásra bérleti jogviszonya vagy lízingelt lakása. Fontos feltétel, hogy az igénylőnek nem lehet köztartozása, illetve rendelkeznie kell bejelentett, minimum fél éve fennálló társadalombiztosítási jogviszonnyal.

 

A kedvezménnyel megvásárolt lakásra 10 éves időtartamra a Magyar Állam javára jelzálogjog és annak biztosítására elidegenítési és terhelési tilalom kerül bejegyzésre az ingatlan-nyilvántartásba.

 

A CSOK iránti kérelmet jogszabályban meghatározott szerződéssel rendelkező bankhoz kell benyújtani. A kedvezmény mértéke a meglévő, illetve tervezett gyermekek számától, a lakás hasznos alapterületétől és a lakás energetikai besorolástól függ, melyet jogszabály pontosan meghatároz.

 

Irodánk véleménye alapján ez a szabályozás mindenképpen pozitív, a kedvezmények bővítése pedig valószínűleg serkenti majd az ingatlanvásárlási kedvet. Amennyiben a CSOK igénybevételével a jövőben tervez lakásvásárlást, kérjük, bizalommal forduljon nagy tapasztalattal rendelkező és készséges kollégáinkhoz.

 

Ha Önt most érdekli az ingatlanokkal kapcsolatos összes anyagunk, akkor látogassa meg ingatlanjoggal kapcsolatos oldalunkat!

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!