2019. augusztus 14.
Szerző: Ügyvédi Iroda
Cégalapítás előtt áll? Nem tudja, mi alapján válasszon nevet? Ha fontos Önnek, hogy cégének bejegyzése gördülékeny, problémamentes és jogszerű legyen, javasoljuk figyelmébe az alábbi jogszabályi feltételek betartását.
  1. A cégnévnek a választott cégforma megnevezését, valamint legalább a vezérszót kell tartalmaznia. A vezérszó alapvetően a cég azonosítását szolgálja, ezért az első helyen áll az elnevezésben. A vezérszó elősegíti a cég azonosítását, illetve más, azonos vagy hasonló tevékenységű cégtől való megkülönböztetését. A vezérszó akár idegen nyelvű kifejezés, rövidítés és mozaik szó is lehet, amelyet latin betűkkel kell feltüntetni. A cégvalódiság érdekében a cégnév vezérszava semmiképp nem lehet megtévesztő, félrevezető, azaz nem kelthet a valósággal ellentétes olyan látszatot, amely téves tevékenységi kört vagy cégformát sejtetne. Fontos tehát, hogy a vállalkozás elnevezése tükrözze a jövőben végezni kívánt tevékenységet.

    A cégnévben a vezérszón kívül csak magyar szavak szerepelhetnek, a magyar helyesírás szabályainak megfelelően. A cégnévben rövidítés csak a vezérszó esetén, illetve a cégforma meghatározásánál lehetséges.

  2. A társaság nevének egyértelműen különböznie kell a Magyarország területén bejegyzett más cégek elnevezésétől vagy olyan elnevezéstől, amelyet más számára a cégbíróság előzetesen lefoglalt cégalapítás vagy cégnévmódosítás céljára, valamint a közhatalmi és közigazgatási szervek hivatalos és a köznyelvben használt elnevezésétől is. A jogi személy nevének olyan mértékben kell különböznie a korábban nyilvántartásba vett más jogi személy elnevezésétől, hogy azzal ne legyen összetéveszthető. Ha több jogi személy nyilvántartásba vételét kérik azonos vagy összetéveszthető név alatt, a név viselésének joga azt illeti meg, aki kérelmét elsőként nyújtotta be, illetve amelyik névfoglalással élt. Érdemes tehát utánanézni a választott cégnévnek, hiszen könnyen előfordulhat, hogy már foglalt, vagy esetleg csupán néhány betű különbözteti meg más, már bejegyzett cég elnevezésétől. A megkülönböztetés kapcsán fontos információ, hogy a kötőjel, az évszám vagy a szóköz a cégnév választásban nem számít karakternek, így azok önmagukban megkülönböztetésként sem alkalmazhatóak.
  1. Szerepelhet továbbá a cég elnevezésében a cégtulajdonosnak vagy a cég tagjainak a neve is.
  2. Talán kevesen gondolnák, de vannak olyan kifejezések is, amelyek cégnévben történő feltüntetése a törvény által tiltott. Az alábbiak tehát nem szerepelhetnek a cég elnevezésében:
  • olyan kifejezés, személy, vagy szervezet neve, ami/aki a XX. századi önkényuralmi politikai rendszerrel kapcsolatos, azzal összefüggésbe hozható;
  • nem szerepelhet továbbá a cégnévben az „állami” és „nemzeti” kifejezés, hacsak a cégben az állam közvetlenül vagy szervezetei útján többségi befolyással rendelkezik, vagy a cég a külön törvény szerinti tartós állami tulajdoni körbe tartozik;
  • a történelem kiemelkedő személyiségének nevét csak a Magyar Tudományos Akadémia engedélyével, míg az olyan elnevezést pedig, amelyhez másnak jogi érdeke fűződik, csak a jogosult hozzájárulásával lehet a cég nevében feltüntetni.
A fent említett néhány kritériumon túl egyéb elvárásokat is támaszt a jogszabály a cégnév vonatkozásában, ezért fontos a leendő vállalkozás nevének kiválasztásakor szakértő segítséget igénybe venni. A társaság neve a cég évekre meghatározó jellemzője, mely a jogi személy megítélését is meghatározhatja, továbbá a nem megfelelően megválasztott név a cégbejegyzés során a Cégbíróság által elutasításra kerülhet. Ügyvédi irodánk célja a jogszabályi előírások maradéktalan betartása mellett a gördülékeny, eredményes ügyintézés, ezért fontosnak tartjuk megelőzni a hasonló problémákat. Keressen minket bizalommal!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!