2019. augusztus 29.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Sok kérdés érkezik irodánkhoz az ingatlan adásvételi szerződést (lakásvétel) megkötő felek részéről, hogy van-e még bármi teendőjük azt követően, hogy a szerződést aláírták és a saját példányaikat átvették. Jelen cikkünk azt járja körül, hogy adott esetben milyen kötelezettségek hárulnak az egyes felekre, illetve mi az ügyvéd dolga és felelőssége, hogy az ügylet eredményesen zárulhasson le.

 

1) A földhivatali eljárás

Az ingatlan megvásárlását követően az adásvételi szerződés megkötése után jellemzően az ügyvéd feladata és kötelezettsége a földhivatali eljárás kezdeményezése és lefolytatása az ügyfelek nevében, annak érdekében, hogy a tulajdonjog átjegyzésre kerüljön. A földhivatali eljárás egy vagy két „körös”, attól függően, hogy a tulajdonjog bejegyzési engedélyt az eladó már a szerződésben megadja, vagy egy későbbi nyilatkozattal járul ehhez hozzá. Abban az esetben ugyanis, ha a vételár több részletben kerül megfizetésre, az ún. függőben tartásos földhivatali eljárást alkalmazzuk, azaz a földhivatal mindaddig nem jegyzi be vevő tulajdonjogát, míg az eladó részére az ingatlan teljes vételára maradéktalanul kifizetésre nem került és a bejegyzési engedélyt eladó nem adta meg.

2) Terhek törlése

Ha az ingatlanon terhek állnak fenn (jelzálogjog, végrehajtási jog stb.) általában az eladó (vagy ügyvédje) feladata a terhek törlésének intézése az adásvételi szerződésben részletesen szabályozottak szerint. Jellemzően a lakásvételnél a tehermentesítést a vevő végzi el, ő utalja a teher jogosultjai felé a szükséges összegeket, ezt követően viszont az eladó (mint kötelezett vagy adós) tudja a törlési iratokat beszerezni és a földhivatal előtt a törlési eljárást kezdeményezni.

3) Hitel az adásvételi ügyletben

Ha a vevő a vételárat hitelből kívánja megfizetni, az adásvételi szerződés megkötését követően tudja a hitel elbírálási folyamatot elindítani. A hitelező bankok jellemőzen kérik az adásvételi szerződés földhivatal által érkeztetett példányát, illetve az érkeztetett földhivatali kérelmet is. Szintén szükséges egy letéti igazolást is benyújtani a bank részére arról, hogy az eladó(k) által megadott bejegyzési engedélyek letétbe helyezésre kerültek az eljáró ügyvédnél. Az adásvételi hitelügyintézés és az ezzel kapcsolatos teendők a vevő kötelezettségét képezik.

4) Bejegyzés megtörténte

Ha a felek már minden szerződéses kötelezettséget teljesítettek és a bejegyzési engedély benyújtásra került az illetékes ingatlanügyi hatósághoz, a földhivatalnak 60 nap áll a rendelkezésre a vevő tulajdonjogának bejegyzésére. Ehhez még azt az időt is hozzá kell számolni, amíg a bejegyzést követően a földhivatali határozat az ügyvédi irodához postai úton beérkezik, ezt követően tudjuk az ügyfeleket értesíteni a tulajdonjog bejegyzéséről és az adásvételi ügylet sikeres lezárásáról.

Ha bármi kérdése merült fel az adásvételi ügyintézéssel kapcsolatban, forduljon bizalommal szakértő csapatunkhoz, kollégáink készséggel állnak a rendelkezésére.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!