2016. szeptember 09.
Szerző: Ügyvédi Iroda

 

A póker a 2000-es évek közepén robbant be hazánkban a köztudatba. Egymás után nyíltak a játéktermek, minden valamire való szórakozóhely fenntartott egy külön termet a játékosok számára. Aztán a jogalkotó megszigorította a játékszervezését és a póker az online térbe költözött. Sokszor hallani, hogy többen kölcsönökből igyekeznek játékszenvedélyüket kielégíteni. De mit tehet a kölcsönadó? Vagy a játékos, ha nem kapja meg a nyereményt? Érvényesíthető egyáltalán egy ilyen követelés? Ezt járja körül alábbi cikkünk!

A követelések behajtásának mindenki előtt ismert módja, az adós beperelése, majd azt követően – ha az adós önként nem teljesít – a végrehajtás. Létezhetnek azonban olyan tartozások, amelyek fennállnak ugyan, de bírósági utat nem lehet igénybe venni a kikényszerítésükre. Ezek közé tartozik például a pókerezésre, vagy fogadáshoz adott kölcsön, illetve bizonyos esetekben a szerencsejátékon nyert pénz. Bizony ez esetben a kölcsönadónak, illetve a nyertesnek számolnia kell azzal a kockázattal, hogy a pénzét bírósági úton nem fogja tudni visszakövetelni.

Mik azok a bírósági eljárásban nem érvényesíthető követelések?

A bírósági úton nem érvényesíthető követelésnek minősülnek a játékból vagy fogadásból eredő követelések, kivéve, ha a játékot vagy a fogadást állami engedély alapján bonyolítják le, a kifejezetten játék vagy fogadás céljára ígért vagy adott kölcsönből eredő követelések, továbbá azok a követelések, amelyeknek állami szerv útján történő érvényesítését jogszabály kizárja.

Mi a helyzet a pókerezésre adott kölcsönnel?

 

A jog meg kívánja akadályozni azt, hogy a játékszenvedély a játékost olyan költekezésre kényszerítse, amely anyagi erejét meghaladja, ezzel egyidejűleg elejét véve a kapcsolódó bűncselekmények (pl. uzsora) elszaporodásának. Ebből eredően, ha valaki kifejezetten játék, vagy kölcsön céljára ad kölcsönt, akkor az ilyen követelés nem érvényesíthető a bíróság előtt. Ebben az esetben nincs jelentősége, hogy törvényes vagy tiltott játékra vagy fogadásra adták a kölcsönt, semmilyen esetben nem követelhető bíróság előtt az ilyen kölcsönből származó igény. Mindez azt jelenti, hogy ha valaki még egy engedélyezett póker játékra ad kölcsönt, akkor sem követelheti vissza  pénzét a bíróság előtt.

 

Mi van, ha valaki nem tudja, hogy pókerre adott kölcsönt?

A szerencsejátékra, vagy fogadásra adott kölcsönök esetében mindig fontos, hogy a kölcsönadónak a kölcsönadáskor kifejezetten tudnia kell, hogy az adós a kölcsönt játék vagy fogadás céljára kívánja használni. Ellenkező esetben csak egy sima kölcsönügyeltről beszélünk. Ha tehát valaki nem tudja, hogy adós a kölcsönből pókerezni fog, akkor az adott kölcsönt a bíróság előtt visszakövetelheti. Ha viszont kifejezetten azzal a céllal adta oda a pénzt, hogy ebből az adós pókerezzen, akkor bizony ezt a pénzt nem fogja tudni bíróság előtt visszakövetelni.

Mi a helyzet, ha valaki nyer pókeren?

A játékból vagy fogadásból eredő követeléseket csak akkor lehet bírósági úton érvényesíteni, ha a játékot vagy fogadást hatósági engedély alapján bonyolítják le. A szerencsejáték szervezésének, lebonyolításának feltételeit külön törvény szabályozza, és e tevékenységet az adóhatóság ellenőrzi. Ha a követelés nem a törvény szerinti hatósági engedéllyel bonyolított játékból, fogadásból ered, akkor nem lehet bírósághoz fordulni a követelés behajtása végett. Így például egy pénzes, de baráti pókerezésből származó követelés nem érvényesíthető a bíróság előtt. Viszont a totó, vagy lottó nyeremény már érvényesíthető.

Mi történik, ha valaki önkéntesen teljesít?

Az önkéntes teljesítés (például a baráti ultin vesztes fél önként kifizeti a tartozását) – kivéve ha tiltott szerencsejátékról beszélünk – nem követelhető vissza. Ez esetben az adós nem kérheti a pénzt arra hivatkozással vissza, hogy ez a követelés szerencsejátékból származik, így bírósági úton nem is volna kikényszeríthető.

Mit lehet tenni tiltott szerencsejáték esetében?

A tiltott szerencsejáték az olyan játék, fogadás, amelyhez a jogszabály által megkívánt megfelelő engedély nélkül bonyolítanak le. Ha tiltott szerencsejátékból (például egy megfelelő engedély nélkül szervezett póker játszmából) származik a követelés, akkor a követelés semmis, tehát még az önkéntes fizetés esetén is visszakövetelhető az összeg.

Ha Önnek is követeléskezelési gondjai akadtak, netán Ön tartozik valakinek, akkor forduljon hozzánk bizalommal, ügyvédi irodánk örömmel válaszol nemcsak örömmel válaszol a követelésével, vagy tartozásával kapcsolatos kérdéseire, de komplex megoldást tudunk nyújtani valamennyi követelésbehajtással, vagy tartozás átütemezéssel kapcsolatos problémájára is.

 

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!