2024. március 01.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Míg házasságuk megkötésekor a felek előrelátóan minden vagyonjogi kérdést rendezhetnek – ezzel védve magukat a konfliktustól – a közös gyermekkel való kapcsolattartás kardinális, nyitott kérdés marad, és számos vitát szülhet a felek közötti életközösség megszűnése esetén. Jelen cikkünkben a kapcsolattartás problémakörét járjuk körbe.

A kapcsolattartás alakulása a szülők válása után

A gyermekkel való kapcsolattartásról (vagyis arról, hogy a gyermek mikor, hogyan, illetve mennyi időt tölt a kölőnélő szülővel) a felek megegyezhetnek, ennek hiányában a kérdésről a bíróság vagy a gyámhatóság határoz. A gyermekétől különélő szülőnek joga és kötelessége kapcsolatot tartani a gyermekével. Minden család esete egyedi, olyan megoldásnak kell születnie, amely összhangban áll a gyermek érdekével, mindennapi elfoglaltságaival és lehetőség szerint akaratával is, ugyanis a kapcsolattartás mikéntjének kérdéséről a bíróság az ítélőképessége birtokában lévő gyermeket is meghallgatja.

A kapcsolattartás akadályozása

Annak a szülőnek, aki továbbra is háztartásában neveli a gyermeket, kötelessége biztosítani gyermeke és a másik szülő közötti zavartalan kapcsolattartást. Ennek dacára gyakran előfordul, hogy a kapcsolattartás (még ha a felek megegyezésén alapul is) a kezdetektől fogva nem működik. Az egyik szülő nem együttműködő, sőt, igyekszik mindent elkövetni, hogy meghiúsítsa a gyermek és a különélő szülő közötti kapcsolattartást (például nem veszi fel a telefont a másik szülőnek, nem viszi el a gyermeket a megbeszélt időpontban stb.)

Mit tehet, ha volt párja akadályozza abban, hogy kapcsolatot tartson gyermekével?

2020. március 1. napjától bírósági nemperes eljárásban kezdeményezhető a gyermekkel való kapcsolattartásra vonatkozó határozatok végrehajtása, azaz már nem a gyámhatósághoz kell fordulni. A kapcsolattartás akadályozásának véső soron akár olyan komoly jogkövetkezményei is lehetnek, mint a szülői felügyelet megváltoztatása vagy eljárás megindulása kiskorú veszélyeztetése miatt. Ezen felül a kapcsolattartás akadályozásával okozott kárt az akadályozó fél köteles megtéríteni.

Ha úgy érzi, hogy a felvetett probléma érinti Önt vagy kérdése lenne a fentiekkel kapcsolatban, forduljon Ügyvédi Irodánk szakértő csapatához bizalommal!