2014. február 12.
Szerző: Ügyvédi Iroda

Az elmúlt félévben a közbeszerzésekre vonatkozó joganyag több alkalommal is jelentősen változott, ezért amennyiben bármilyen közbeszerzésben is érintett, mindenképpen olvassa el alábbi összefoglalónkat, mert az eljárások könnyebbé, gyorsabbá és olcsóbbá tehetők.

A korábbi elég nehezen alkalmazható egybeszámítási szabályt felváltotta az uniós joganyaggal teljesen harmonizáló tágabb meghatározás, vagyis mostantól a közbeszerzésben megjelölt rész egységek összeszámításánál a funkcionális egységbe tartozást kell vizsgálni, az időbeli egyidejűség tehát kikerült a szabályozásból. A tágabb szabályozás nagyobb mérlegelési lehetőséget, ezáltal pedig gyorsabb és hatékonyabb eljárásokat eredményezhet.

Ezzel kapcsolatban szintén fontos könnyítés, hogy nem kötelező az ajánlatkérőnek részajánlat-tételi lehetőséget biztosítania az ajánlattevők számára. Természetesen a lehetőség továbbra is adott, de ez már nem kötelezettség, így ez adott esetben komoly adminisztratív könnyítést jelenthet. Szintén ebbe az irányba jelent elmozdulást, hogy az ajánlattevők a jövőben lényegesen lazább formai szabályok szerint pályázhatnak, elegendő lesz egyetlen ajánlati példányt beadniuk, és az ajánlati dokumentációhoz is könnyebben lehet hozzáférni.

Fontos áttörés, hogy a saját eljárásrend szabad kialakításának feltételeit tovább lazította a jogszabály, vagyis most már lehetőség adódik a törvényi a határidőktől való eltérésre, valamint egyéb fontos eljárási szabályok elhagyására. Ezzel a változással a kisebb súlyú közbeszerzések lebonyolítása jelentős mértékben felgyorsul és egyszerűsödik.

A sok szinten megvalósuló engedmények ellentételezéseképpen a jövőben hangsúlyosabban érvényesül a nyilvánosság biztosításának elve, vagyis bővült a közzététel-köteles jogi aktusok köre, de összességében véve még így is a közbeszerzési eljárások hatékonyságának növekedése várható a változások hatására.

Amennyiben akár ajánlatkérői, akár ajánlattevői oldalon részt vesz közbeszerzéseken, mindenképpen érdemes végiggondolni, hogy a folyamatban lévő és a jövőbeli eljárásokat hogyan lehet hatékonyabban, gyorsabban és olcsóbban lefolytatni. Irodánk természetesen készséggel áll rendelkezésre.

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!