2014. február 12.
Szerző: Ügyvédi Iroda

2014. január 1. napján több új jogszabály, illetőleg módosítás lépett hatályba, amelyek közül az egyik legfontosabb változást az Illetékekről szóló 1990. évi XCIII. törvény (Itv.) legújabb módosulása hozza.

Az egyik legörvendetesebb újdonság, hogy bővült azoknak az eseteknek a köre, amikor nem kell az ajándékozás után illetéket fizetni. Januártól ugyanis illetékmentessé vált a házastársak közötti ajándékozás (korábban csak az egyenes ági rokonok közötti ajándékozás tartozott ebbe a körbe).

Az illeték törvény új szabályozása kimondja ugyani, hogy mentes az ajándékozási illeték alól az ajándékozó egyenes ági rokona, illetve házastársa által megszerzett ajándék. (Itv. 17. § (1) bek. p) pont)

Természetesen korábban is lehetőség volt a házastársak közötti ajándékozásra, ám ezt csak illeték fizetés terhe mellett tehették meg a házastársak. Jelenleg az ajándékozási illeték mértéke 9% ingatlanoknál, egyéb esetekben pedig 18%, így ez a jogszabályváltozás több százezer, vagy akár több millió forintos megtakarítást is jelenthet a házastársaknak.

Az illetékmentességnek köszönhetően várhatóan a házastársak közötti ajándékozások / vagyonmozgás száma a jövőben növekedni fog, hiszen az ajándékozással szerzett vagyon házassági külön vagyonnak számít, így az külön kezelendő a házastársak közös vagyonától.

Az általános hittel szemben ugyanis nem minden a házasság alatt szerzett vagyon kerül közös vagyonba, hanem többek között a házastárs különvagyonához tartozik a házasság fennállása alatt öröklés jogcímén szerzett vagy ajándékba kapott vagyontárgy. (Csjt. 28. § (1))

Amennyiben Önök számára is régóta probléma, hogy a közös lakás csak egyikük nevén van, vagy az egyikük által használt autó a másik fél tulajdonában áll, úgy keressenek minket bizalommal!

Vegye fel a kapcsolatot irodánkkal, kérje kollégáink segítségét!

Székhely: 1117 Budapest, Váli utca 4.
Mobil: +36 20 993-5371
Telefon: +36 1 786 2003
Hétköznap 9-18 között
E-mail: office@madarassy-legal.com
Kövessen minket a Facebookon is!